Bulgaria și Croația, primite în anticamera Zonei euro

Data actualizării: Data publicării:
euro monede
Foto: Guliver/GettyImages

Bulgaria și Croația au fost primite în anticamera zonei euro. Banca Centrală Europeană a anunțat că cele două țări candidate au fost acceptate în Mecanismul cursului de schimb. Asta înseamnă că în trei ani vor putea adopta moneda unică.

„Bulgaria și Croația au făcut un pas foarte important către adoptarea monedei euro. Ambele țări sunt acum membre ale Mecanismului Cursului de Schimb II (ERM-2). E o evoluție remarcabilă și binevenită. E o veste bună pentru Bulgaria, o veste bună pentru Croația și o veste bună pentru întreaga zonă euro”, a spus Valdis Dombrovskis - vicepreședinte al Comisiei Europene.

Ar fi prima extindere a Zonei euro de la primirea Lituaniei în grupul celor 19 state, în 2015.

România, care face parte din același pluton de candidate la zona euro, nu mai îndeplinea, la ultimul raport de convergență din luna iunie, niciun criteriu de aderare, adică: stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Când ar putea trece efectiv la euro Bulgaria și Croația

Deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.

Includerea în ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n.r.) înseamnă o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro. În urma obţinerii aprobării din partea miniştrilor de finanţe din Zona euro şi a oficialilor BCE, Bulgaria şi Croaţia se vor alătura şi Uniunii bancare, ceea ce înseamnă că principalele bănci din cele două state est-europene vor fi plasate sub directa supervizare a BCE începând din 1 octombrie.

Cel mai devreme, în 2023 cele două ţări vor deveni state membre ale Zonei euro.

În cei doi ani cât vor sta în „anticamera” Zonei euro, Bulgaria şi Croaţia trebuie să urmeze politici economice „sănătoase”, să îndeplinească criteriile tehnice de apartenenţă şi să aibă un curs de schimb stabil. Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

BCE a informat că, în perioada în care vor face parte din ERM-2, cursul de schimb al levei bulgare a fost fixat la 1,95583 leva pentru un euro în timp ce cursul de schimb al kunei croate a fost fixat la 7,53450 kuna pentru un euro, scrie Agerpres.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri