Sari la conținut

Interceptate de autoritățile române. Două minore din Austria se ofereau ca soții pentru membrii ISIS

Fetele, cu vârste de 16 şi respectiv 17 ani, au fost arestate la domiciliu sâmbătă, pentru tentativă de a se alătura unei grupări teroriste. Potrivit procurorului din Salzburg, ele se oferiseră să se căsătorească cu luptători din cadrul Statului Islamic.

Ele au plecat din Austria la sfârşitul anului 2014, dar au fost interceptate de autorităţile române la 30 decembrie într-un tren, în timp ce călătoreau spre Siria, potrivit agenţiei austriece APA, care precizează că cele două sunt de origine cecenă şi respectiv bosniacă.

Părinţii fetei de 16 ani, de origine cecenă, au comunicat telefonul acesteia Ministerului de Interne, după ce fata a dispărut, în decembrie. Anchetatorii au descoperit conversaţii într-o aplicaţie rusească, dovedind că cele două adolescente plănuiseră să plece în Siria pentru a se căsători cu luptători din Statul Islamic. Tânăra de 16 ani avea contacte cu jihadişti din Siria de mai mult timp şi ea ar fi recrutat-o şi pe fata de 17 ani. Ele au declarat că erau deja promise spre căsătorie unor jihadişti.

Autorităţile estimează că peste 170 de persoane, multe dintre ele originare din estul Europei, au călătorit în Orientul Mijlociu pornind din Austria, pentru a se alătura grupărilor islamiste.