Interviu exclusiv cu singurul deputat din Rusia care a votat împotriva anexării Crimeei

Data publicării:
ilya ponomarev 1

Luca Niculescu, jurnalist Digi24: Sunteți acum în România și sunt țări, ca și România, care se tem de o posibilă avansare a trupelor rusești. Credeți că există riscul să avem trupe rusești la granițele noastre?

Ilya Ponomarev, parlamentar rus, opozant al lui Vladimir Putin: Cred că este un risc serios pentru Moldova, pentru că unul dintre posibilele locuri pe unde ar putea intra trupele rusești este Transnistria și acesta este văzut ca un teritoriu de unde poate fi controlată Odessa. Deci este mai degrabă o amenințare pentru Ucraina și mai puțin pentru România, dar totuși ar fi o avansare a trupelor mai aproape de granițele românești. Sper că acest lucru nu se va întâmpla, dar cred că este unul dintre planurile care au fost discutate în cercurile militare rusești și există un scenariu în care acest lucru s-ar putea întâmpla.

Luca Niculescu: Dar care este cel mai rău caz pentru Transnistria și Moldova?

Ilya Ponomarev: Cel mai rău ar fi să se creeze un așa numit coridor terestru de pe teritoriul Rusiei până la Odessa, care ar izola-o și ar împiedica și accesul Ucrainei la Marea Neagră. Dacă s-ar crea un astfel de „arc” militar, care ar trece prin Donbas, Zaporizhia, Mikolaiv, Kherson, Odessa și apoi Transnistria, acesta este - după părerea mea - cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla. Ar mai fi ceva legat de statele baltice, dar nu cred că ar fi vorba despre invazii militare directe, ci mai degrabă revolte civile, provocări, manipulări, dar nu cred că o persoană atât de instabilă precum președintele Putin va îndrăzni să înceapă o confruntare cu NATO.

Luca Niculescu: Da, dar pe de altă parte, ar putea Vladimir Putin să atace o țară membru a NATO doar ca să arate că tratatele Alianței nu funcționează? Mă gândesc la o țară mică precum Estonia, care are însă o comunitate rusească mare.

Ilya Ponomarev: Cred că, calculele de la Kremlin includ faptul că NATO nu va reacționa cum ar trebui să o facă, așa cum prevede articolul 5 al tratatului. Ei consideră că din moment ce țara care are cel mai important rol în NATO, Germania, nu își dorește o confruntare militară cu Rusia cu orice preț.... Opinia publică din Germania, mai ales acum la aniversarea a 70 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, ar face orice să nu fie astfel de implicații. Dar totuși, ca să se ajungă la acel nivel de confruntare, să se ajungă eventual la un nivel de confruntare nucleară, cred că este ceva prea mult chiar și pentru Putin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri