Marea Britanie. Controversă din cauza ouălor de Paște

Data actualizării: Data publicării:
oua
Foto: Gulliver/Getty Images

O controversă s-a iscat în Marea Britanie în jurul ouălor de ciocolată de Paște, după ce cunoscutul producător de dulciuri Cadbury a eliminat orice referire la sărbătoarea religioasă din numele tradiționalei sale "vânători" de ouă, provocând mânia bisericii și a premierului Theresa May, relatează AFP.

oua
Foto: Gulliver/Getty Images

"E complet ridicol", a declarat marți Theresa May pentru postul de televiziune ITV, comentând decizia luată de cunoscutul producător de ciocolată de a elimina referirile la sărbătoarea religioasă din evenimentul organizat în fiecare an în colaborare cu organizația caritabilă National Trust.

Reamintind că este fiică de pastor, May a subliniat că "Paștele este foarte important pentru mine, este o sărbătoare foarte importantă pentru credința creștină, pentru milioane de persoane din întreaga lume. Prin urmare, ceea ce face National Trust este complet ridicol", scrie Agerpres.

La rândul său, Arhiepiscopul de York, John Sentamu, a doua figură ca importanță din ierarhia Bisericii Anglicane, a acuzat Cadbury că "scuipă pe mormântul" fondatorului companiei, quakerul John Cadbury.

"Membrii familiei Cadbury erau mari industriași quakeri. Dacă vizitați Birmingham azi, (...) veți vedea cât de mult credința lor religioasă le-a influențat activitatea industrială", a declarat el pentru The Telegraph. "Eliminarea referirii la Paște din vânătoarea de ouă organizată de Cadbury echivalează cu a scuipa pe mormântul lui", a precizat John Sentamu.

Vânătoarea de ouă de ciocolată, la care participă anual, în mod tradițional, sute de mii de copii în weekendul de Paște, a fost promovată în acest an sub numele de "Cadbury's Great British Egg Hunt", în loc de "Easter Egg Trail".

Potrivit declarațiilor făcute de reprezentanții Cadbury pentru The Telegraph, compania dorește să deschidă evenimentul "pentru persoane de toate confesiunile, inclusiv pentru cele care nu au (una). Pe de altă parte, National Trust a calificat drept "absurde" acuzațiile potrivit cărora evenimentul ar diminua importanța Paștelui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri