Silvio Berlusconi, după condamnare: „Am muncit din greu pentru această ţară în ultimii 20 de ani. Ajuns la capătul carierei, iată ce mulţumiri primesc”

Data publicării:
berlusconi

Patru ani de închisoare: este sentinţa definitivă pronunţată joi seară împotriva fostului premier italian Silvio Berlusconi. Berlusconi ar putea scăpa însă cu doar 12 luni de arest la domiciliu, pentru că are peste 70 de ani. Într-un mesaj televizat, Silvio Berlusconi a declarat că sentinţa este nefondată şi i-a acuzat pe magistraţi de persecuţie.

Vizibil tulburat, fostul premier italian a declarat că nu merită un astfel de tratament din partea justiţiei: „Am muncit din greu pentru această ţară în ultimii 20 de ani. Ajuns la capătul carierei, iată ce mulţumiri primesc: acuzaţii nefondate şi un verdict care mă privează de libertate şi de dreptul de a rămâne în politică”, a declarat Il Cavaliere, promiţând însă că va continua lupta pentru reformarea sistemului judiciar.

Vom relansa Forza Italia. Şi vom cere italienilor să ne ofere majoritatea de care avem nevoie pentru reorganizarea ţării şi aplicarea de reforme, începând cu reforma cea mai necesară - cea a sistemului judiciar”, a spus fostul premier, acum condamnat penal.

Vestea condamnării lui Berlusconi a fost primită cu şampanie şi urale de zeci de oameni adunaţi în faţa tribunalului. „S-a făcut dreptate!”, au scandat cei prezenţi.

Bucuria s-a manifestat şi în rândurile opoziţiei: „Berlusconi e mort, trăiască Berlusconi! Condamnarea sa este comparabilă cu căderea Zidului Berlinului, în 1989”, a scris pe blogul său liderul Mişcării 5 Stele, fostul actor Beppe Grillo.

Sentinţa Curţii de Casaţie confirmă o decizie anterioară luată de Curtea de Apel din Milano în luna mai, în dosarul de fraudă legat de corporaţia Mediaset. Din pedeapsa de patru ani anunţată atunci de magistraţi, Il Cavaliere nu va ispăşi decât unul. De ceilalţi trei a fost scutit în baza unei legi a amnistiei, promulgată în 2006.

Curtea a decis rejudecarea interdicţiei de a exercita o funcţie publică timp de cinci ani, ceea ce a stârnit nemulţumirea multora. „Este un alt truc italian. Berlusconi va rămâne în parlament şi va continua să aducă prejudicii Italiei împreună cu oamenii lui, ajutaţi de Partidul Democrat”, a declarat un cetăţean.

Înainte de aplicarea sentinţei, Senatul va trebui să voteze ridicarea imunităţii parlamentare a lui Silvio Berlusconi, procedură care ar putea dura luni de zile.

Totuşi, Berlusconi nu va sta în spatele gratiilor. El are 76 de ani, iar legea din peninsulă le permite condamnaţilor care au trecut de 70 să îşi ispăşească pedeapsa la domiciliu.

Problemele nu se opresc însă aici pentru fostul premier italian. Pe numele său mai este pe rol aşa-numitul caz Rubygate, dosar în care Berlusconi a fost condamnat la şapte ani de detenţie, dintre care şase pentru abuz de putere şi unul pentru prostituţie cu minore. Dacă această din urmă condamnare va rămâne definitivă, fostul premier trebuie să îşi ispăşească pedeapsa după gratii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri