Un judecător din SUA a refuzat să oprească publicarea cărții lui John Bolton cerută de Donald Trump

Data actualizării: Data publicării:
colaj foto donald trump john bolton
Foto: Profimedia

Un judecător federal a respins solicitarea de urgență a Departamentului de Justiție al administrației Trump de a bloca publicarea cărții lui John Bolton, fostul consilier de securitate ale președintelui american, relatează The Washington Post.

Judecătorul Royce Lamberth din D.C. a respins solicitarea administrației de a bloca lansarea cărții lui John Bolton, a cărei dată de lansare este 23 iunie folosind drept motivare faptul că editura a anunțat că 200.000 de exemplare au fost deja trimise celor care au comandat-o.

Lamberth a notat însă că Bolton nu a îndeplinit procedura prin care trebuia să primească acordul guvernului că nu există informații clasificate.

„Deși conduita unilaterală a lui Bolton ridică îngrijorări în ce privește siguranța națională, guvernul nu a argumentat convingător că o condamnare ar fi soluția adecvată. Pentru motive pe care nici nu mai e nevoie să le menționăm, Curtea nu va cere confiscarea și distrugerea unei autobiografii politice”, a spus Lamberth.

Judecătorul mai spune că o evaluare privată a pasajelor despre care administrația spune că ar conține informații clasificate l-a convins de faptul că Bolton „a pus în pericol, cel mai probabil, siguranța națională”.

„The Room Where It Happened” prezintă cele 17 luni în care Bolton a îndeplinit funcția sa în administrația Trump și oferă un portret al unui președinte „haotic” și „incredibil de ignorant”. Bolton l-a numit pe Trump „incompetent și nepotrivit pentru funcția sa”. El a negat că această carte ar conține informații clasificate.

În noua sa carte, pe care administrația Trump a încercat să o oprească din a fi publicată în mod repetat, John Bolton, fostul consilier pe probleme de securitate al președintelui, detaliază o serie de întâmplări care s-ar fi petrecut în interiorul administrației republicane – Trump ar fi cerut sprijinul președintelui chinez Xi Jinping pentru a câștiga alegerile din 2020, ar fi afirmat că Venezuela face parte din SUA, ar fi oferit sprijin pentru liderii străini cercetați penal. Bolton mai spune că propriii oficiali de rang înalt din administrația Trump îl ridiculizează pe președinte fără ca el să știe.

Bolton a refuzat să depună mărturie în cadrul procedurii de impeachment care a fost adoptată de Camera Reprezentanților împotriva lui Trump, hotărând să prezinte aceste dezvăluiri în cartea sa. El a spus, ulterior, că ar fi venit să depună mărturie dacă Senatul american, care l-a judecat pe Trump, l-ar fi citat.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri