Un sindicat din Germania acuză că românii sunt exploatați în ferme: „O slujbă prost plătită, pe care nimeni de aici nu vrea să o facă”

Data publicării:
Muncitor la o ferma de sparanghel
Foto: Profimedia Images

Un sindicat din Bonn, Germania, a anunțat că va organiza luni o acțiune de protest față de felul în care sunt tratați muncitorii români în Germania de către unul dintre cei mai mari angajatori de lucrători sezonieri din țară.

Organizația sindicală, FAU Bonn, vrea să-și exprime solidaritatea față de românii care au venit în Germania să culeagă căpșunile, în condițiile în care niciun neamț nu este dispus să facă această muncă, potrivit direkteaktion.org.

„Guvernul federal a solicitat ajutorul lucrătorilor români pentru a culege recolta. O slujbă prost plătită, pe care aproape că nimeni din Germania vrea să o facă”, spune un reprezentant al sindicatului.

Citește: Reportaj la televiziunea publică germană: Fermierii care angajează români încalcă regulile impuse de stat

Potrivit sursei citate, „aproximativ 300 de muncitori români lucrează în prezent și la Spargelhof Ritter din Bornheim, lângă Bonn. În jur de 30 de cutii de căpșuni de persoană sunt recoltate zilnic pentru un salariu de 3 euro pe oră, teoretic, chiar mai puțin în realitate. Asta înseamnă că muncitorii nu încasează nici măcar salariul minim din Germania. Riscul unei infecții cu Covid-19 este mare, astfel că guvernul federal a decis măsuri minime de igienă. Fermierului nu îi pasă mult, lucrătorii sunt expuși la virus fără protecție, nu primesc măști, nu există echipament de protecție, nici articole de igienă, nici măcar în spațiile de cazare. Toaletele și dușurile sunt murdare. Mâncarea este dedusă din salarii, chiar dacă au fost convenite mese gratuite. Nici măcar apă caldă nu este disponibilă. Condiții de muncă absolut scandaloase. Muncitorilor li se interzice să părăsească spațiile fermei și sunt păziți de agenți de securitate.”

FAU afirmă că românii au primit, săptămâna trecută, primul salariu, între 100 și 200 € de persoană, pentru o lună de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri