Unde a lucrat unul dintre teroriștii din Londra înainte de atacuri

Data actualizării: Data publicării:
khuram butt

Khuram Butt, unul dintre teroriștii din Londra, avea acces la tunelurile de sub clădirea Parlamentului britanic, după ce a lucrat la stația de metrou Westminster, au descoperit anchetatorii, potrivit The Telegraph.

Butt era omul de contact al teroristului kamikaze Mohammed Siddique Khan, autorul atacurilor din 2005, dar și al lui Anjem Choudary, un "pastor al urii", care ținea discursuri pentru a radicaliza tinerii musulmani.

Khuram Butt era cunoscut serviciilor de securitate, însă acestea nu aveau nicio dovadă că bărbatul ar fi plănuit un atac. De asemenea, el a lucrat timp de șase luni la stația de metrou Westminster, timp în care a avut acces la tunelurile care trec chiar pe sub Parlamentul britanic. El a părăsit funcția în octombrie 2016. Autoritățile sunt alertate de faptul că acesta ar fi putut face cunoscute planurile subterane ale metroului londonez unor eventuali complici. 

Khuram Shazad Butt (27 de ani) era căsătorit şi avea copii, iar anchetatorii susţin că locuia de mai mulţi ani în cartierul est-londonez Barking, unde au avut loc mai multe raiduri antiteroriste în urma atentatului de pe London Bridge.

Acesta era cetăţean britanic, dar s-a născut în 1990 în Pakistan.

De asemenea, atacatorul a apărut la un moment dat într-un documentar realizat de televiziunea Channel 4 despre o grupare de islamişti extremişti, care s-a format în jurul predicatorului Anjem Choudary.

Însă, Rachid Redouane nu era cunoscut autorităţilor britanice, în timp ce complicele său era pe lista agenţilor de la MI5. Redouane era de origine libiană şi marocană, dar anchetatorii nu au putut să stabilească dacă acesta s-a născut în 1986 sau în 1991.

Autorităţile nu au anunţat identitatea celui de-al treilea atacator, care a fost împuşcat mortal de forţele de ordine alături de Redouane şi Butt în urma carnagiului din Borough Market.

Autorităţile britanice au reuşit să-i ucidă pe jihadişti la aproximativ opt minute după declanşarea carnagiului, după ce au tras peste 50 de gloanţe în direcţia acestora.

Şapte persoane şi-au pierdut viaţa, în vreme ce alte 48 au fost rănite după ce trei atacatori au intrat cu o furgonetă în pietonii de pe London Bridge, înainte de a-i ataca pe trecători cu mai multe cuţite în zona Borough Market.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri