Uniunea Europeană contribuie la modernizarea armatei din Republica Moldova

Data actualizării: Data publicării:
General rehearsal of Kyiv Independence Day Parade, Ukraine - 22 Aug 2021
Militari din armata Republicii Moldova în timpul unei parade. Foto: Profimedia Images

Cooperarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în domeniul securităţii şi apărării, precum şi situaţia din regiune privind securitatea, agravată de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, au fost discutate în timpul întrevederii dintre prim-ministrul moldovean Dorin Recean şi preşedintele Comitetului militar al UE, generalul Robert Brieger, care s-a aflat în vizită în Republica Moldova, informează Moldpress.

Dorin Recean a apreciat asistenţa acordată Republicii Moldova de statele membre ale Uniunii Europene în procesul de reformare a sectorului apărării naţionale. În mod special, premierul moldovean s-a referit la Instrumentul European pentru Pace (EPF), prin intermediul căruia UE contribuie la modernizarea Armatei Naţionale şi la întărirea rezilienţei Republicii Moldova în faţa noilor provocări de securitate, notează Agerpres.

De asemenea, prim-ministrul Recean a subliniat că autorităţile rămân concentrate pe consolidarea capacităţilor de apărare ale Republicii Moldova. În acest sens, a fost majorat bugetul pentru domeniul apărării şi sporită prezenţa militarilor moldoveni la operaţiunile de menţinere a păcii.

"Republica Moldova trebuie să fie parte a arhitecturii europene de securitate şi poate aduce o valoare adăugată pe acest segment. În acelaşi timp, întărirea armatei la cele mai înalte standarde este o componentă vitală şi în capacitatea autorităţilor de a apăra interesele cetăţenilor noştri", a spus premierul Dorin Recean.

La rândul său, generalul Robert Brieger a reiterat sprijinul Uniunii Europene pentru sporirea profesionalismului militarilor din Republica Moldova şi transformarea instituţiei de apărare, subliniind că, în contextul necesităţilor curente, cooperarea moldo-comunitară va fi intensificată.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri