Costel Alexe se apără, după ce Raluca Turcan a trimis Corpul de Control la Bojdeuca lui Creangă: CJ Iași a făcut tot ce putea să facă

Data actualizării: Data publicării:
costel alexe cu ochelari gesticuleaza cu pixul in mana la conferinta de presa
Costel Alexe, președintele CJ Iași Foto: Facebook

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a declarat că restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă s-a făcut cu respectarea tuturor etapelor din cadrul proiectului, el afirmând că restaurarea patrimoniului cultural din judeţul Iaşi se face cu simţ de răspundere.

Costel Alexe a afirmat, luni, că restaurarea Bojdeucii s-a realizat cu mijloace adecvate, iar scopul a fost "de a stopa procesul de deteriorare şi de a păstra semnificaţia culturală a primului muzeu literar din Romania".

"Restaurarea Bojdeucii este un proiect asumat şi implementat. Consiliul Judeţean Iaşi a făcut tot ce putea să facă, având în vedere implementarea acestui proiect. Consiliul Judeţean a accesat fonduri europene. Fiind fonduri europene, CJ Iaşi a ţinut mereu legătura cu ADR Nord-Est. Consiliul Judeţean Iaşi, împreună cu finanţatorul, s-a asigurat că toate etapele din cadrul proiectului au fost respectate", a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, citat de News.ro.

Totodată, el a explicat că instituţia pe care o conduce este cea care a obţinut finanţarea europeană, dar că proiectul a fost executat sub îndrumarea specialiştilor.

"Atunci când vine vorba de restaurarea patrimoniului cultural din judeţul nostru, o facem cu simţ de răspundere, tocmai să nu alterăm nimic din ceea ce practic a dat viaţă acestor zone", a afirmat preşedintele CJ Iaşi.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a solicitat, luni, Corpului de control verificarea legalităţii avizului pentru intervenţia realizată asupra monumentului istoric ”Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”, iar Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi Institutul Naţional pentru Patrimoniu vor fi solicitate să se pronunţe asupra calităţii intervenţiei, prin analizarea proiectului şi prin deplasare la faţa locului.

Tot luni, prefectul de Iaşi, Bogdan Cojocaru, a cerut Direcţiei pentru Cultură şi Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice modul în care au fost realizate lucrările de modernizare la Bojdeuca lui Ion Creangă. Prefectul ieşean susţine că ieşenii merită să ştie de ce restaurarea monumentului s-a transformat într-o controversă naţională.

Restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă, considerată ”butaforie de lux” sau ”pensiune banală de două margarete”, cu parchet şi prize, s-a realizat cu mijloace adecvate, susţine Consiliul Judeţean Iaşi, cu scopul de a stopa procesul de deteriorare şi de a păstra semnificaţia culturală a primului muzeu literar din România.

Personalităţi şi cititori şi-au exprimat uimirea legat de cum arată acum Bojdeuca lui Creangă: cu ciubăr, prize, parchet laminat şi ca o pensiune de două margarete.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri