Cât trebuie să mergem zilnic pe jos pentru o viață mai lungă? Mitul celor 10.000 de pași a fost demontat

Data publicării:
persoana care merge pe munte
Rezultatele unui nou studiu au arătat că doar 3.967 de pași sunt suficienți pentru a reduce riscul de mortalitate. FOTO: Profimedia Images

Cercetătorii au descoperit că dacă parcurgem 4.000 de pași zilnic ar putea fi suficient pentru a reduce riscul de mortalitate, potrivit unui nou studiu, nefiind nevoie de 10.000, așa cum se credea până acum, transmite Sky News.

Persoanele care nu reușesc să parcurgă 10.000 de pași zilnic nu trebuie să-și facă griji, potrivit experților, pentru că rezultatele unui nou studiu au arătat că doar 3.967 de pași sunt suficienți pentru a reduce riscul de mortalitate, iar 2.337 sunt suficienți pentru a reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

Desigur, cu cât mai mulți pași, cu atât mai bine - iar riscul de mortalitate scade semnificativ cu fiecare 500 până la 1.000 de pași.

Chiar dacă oamenii mergeau până la 20.000 de pași pe zi, beneficiile pentru sănătate au continuat să crească.

La analiză au participat 226.000 de persoane din întreaga lume.

Maciej Banach, profesor de cardiologie la Universitatea de Medicină din Lodz (Polonia), a declarat că rezultatele echipei sale se aplică atât femeilor, cât și bărbaților, indiferent de vârstă și de locul în care locuiesc.

Participanții, care erau în general sănătoși, au luat parte la cercetare timp de șapte ani. Vârsta lor medie a fost de 64 de ani.

Cei în vârstă de 60 de ani sau mai mult au avut o reducere de 42% a riscului de mortalitate dacă mergeau între 6.000 și 10.000 de pași pe zi, în timp ce la adulții mai tineri care mergeau între 7.000 și 13.000 de pași s-a înregistrat o reducere de 49% a riscului.

Profesorul Banach a declarat: „Într-o lume în care dispunem de medicamente din ce în ce mai avansate pentru a viza afecțiuni specifice, cum ar fi bolile cardiovasculare, ar trebui să subliniem întotdeauna că schimbările în stilul de viață ar putea fi cel puțin la fel de eficiente sau chiar mai eficiente în reducerea riscului cardiovascular și în prelungirea vieții.”

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri