Experimentul care sfidează gravitația: Lichidul care levitează și bărcuța care plutește sub el

Data actualizării: Data publicării:
barcute gravitatie experiment
Sursa: captură YouTube

Oamenii de știință au reușit să întoarcă lumea cu capul în jos cu ajutorul unui truc bizar al fizicii, care le-a permis să facă o barcă de jucărie plutească sub un strat de lichid care levitează, relattează The Guardian.

Bărcuța pare să sfideze legile gravitației în timp putește cu vârful în jos, pe sub apa de deasupra.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Fenomenul bizar pare un truc ingenios, dar cercetătorii spun că descoperirea poate avea și aplicații practice, de la procesarea mineralelor la separarea deșeurilor și a poluanților din apă și din alte lichide.

Ne jucam. Nu ne-am închipuit că va funcționa”, a spus Emmanuel Fort, cercetător în echipa care a descoperit acest efect, de la Școala Superioară de Fizică și Chimie Industrială din Paris.

Oamenii de știință și-au făcut descoperirea în timp ce studiau impactul pe care îl pot avea vibrațiile asupra comportamentului lichidelor. Cercetătorii știau deja că, folosind tipul corect de vibrații, bulele se pot duce în jos în lichide, în timp ce particulele grele care s-ar depune în mod normal plutesc la suprafață.

Un alt efect ciudat al vibrațiilor permite unui strat de lichid să plutească în aer, cu condiția să fie într-un recipient închis. Explicația constă în capacitatea vibrațiilor de a stabiliza sisteme care sunt altfel instabile.

Ceea ce au demonstrat Fort și colegii săi a fost că obiectele ar putea experimenta un efect de „antigravitație”, plutind în partea inferioară a lichidului care levitează. Au făcut acest lucru cu bărci mici de hârtie care plutesc în straturi levitante de glicerol și ulei de siliciu.

O serie de forțe mențin bărcile la locul lor. Este un echilibru delicat care s-ar putea destrăma în orice moment, dacă nu ar exista vibrațiile.

Trucul nu este doar să faci posibilă situația, ci și să stabilizezi echilibrul”, a spus Fort.

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri