„Emoțiile negative ne pot fi de ajutor”. Furia crește performanța și productivitatea, potrivit unui studiu

Data actualizării: Data publicării:
femeie furioasa
Studiul a concluzionat că furia a dus, în cele mai multe dintre cazuri, la performanțe mai bune. FOTO: Shutterstock

Furia crește performanța și productivitatea, potrivit unui studiu. Asociația Americană de Psihologie a derulat un experiment, la care au participat 1.000 de persoane, cu diferite stări de dispoziție și emoții. Ele au primit o sarcină, iar cele care erau furioase au avut rezultate mai bune, potrivit experților, citați de Sky News.

Asociația Americană de Psihologie a chestionat mai mult de 1.000 de persoane, unele dintre ele experimentând sentimente precum bucuria, iar altele, furia și tristețea. În acest timp li s-a dat o sarcină.

Unora li s-a stabilit obiectivul în timp ce se aflau într-o stare emoțională neutră. Printre sarcini s-a numărat și rezolvarea puzzle-urilor de cuvinte.

Studiu, publicat în Journal of Personality and Social Psychology, a concluzionat că furia a dus, în cele mai multe dintre cazuri, la performanțe mai bune.

„Oamenii cred, adesea, că o stare de fericire este ideală, iar majoritatea oamenilor cred că fericirea este un obiectiv major al vieții, dar cercetările anterioare sugerează că un amestec de emoții, inclusiv emoții negative precum furia, duce la cele mai bune rezultate”, a explicat un specialist.

Alte emoții au avut, de asemenea, un impact pozitiv asupra performanței, cum ar fi dorința și amuzamentul.

Cercetarea a analizat, de asemenea, datele din sondajele efectuate în timpul alegerilor prezidențiale din SUA din 2016 și 2020, oamenii fiind întrebați cât de supărați ar fi dacă candidatul lor preferat nu ar câștiga.

Participanții care au răspuns că ar fi furioși au fost mai predispuși să voteze, au descoperit cercetătorii.

„Aceste descoperiri demonstrează că furia crește efortul spre atingerea unui obiectiv dorit, ducând frecvent la un succes mai mare. Cercetarea noastră se adaugă dovezilor tot mai mari că un amestec de emoții pozitive și negative promovează bunăstarea, iar utilizarea emoțiilor negative ca instrumente poate fi deosebit de eficientă în unele situații”, a mai spus expertul.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri