(P) Tehnologia ASUS OLED respectă sfatul medicului oftalmolog

Data actualizării: Data publicării:
main picture Asus

Unde nu intră soarele pe fereastră, intră doctorul pe ușă. Perfect adevărat, pentru că și la interior și la exterior, numitorul și inamicul comun este lumina albastră. În exterior, soarele este cea mai puternică sursa de lumină albastră și suntem convinși că știi deja să-ți protejezi ochii de radiația solară intensă și ai deja cel puțin o pereche de ochelari buni și protectori. Dar nu scapi de lumina albastră nici la interior, ea emanând din toate ecranele tale LCD.

Ce-i de făcut? Tehnologia OLED implementată în ecranele laptopurilor ASUS de ultima generație vine în sprijinul utilizatorilor. Cel mai important aspect este reducerea cu până la 70% a emisiilor de lumină albastră dăunătoare față de un ecran LCD. Studiile au arătat că lungimile de undă ale luminii albastre cuprinse între 415 - 460 nm pot afecta negativ ochii umani. Ecranele de laptopuri ASUS OLED sunt, de asemenea, certificate de laboratoarele TÜV Rheinland pentru lumină albastră redusă și imagini fără pâlpâiri.

Despre impactul pe care lumina albastră emisă de ecranele gadgeturilor pe care le folosim zilnic îl are asupra sănătății ochilor am discutat cu Dr. Marius Șuță, medic specialist în oftalmologie și asistent universitar al UMF Timișoara. El ne-a explicat în detaliu nu doar ce efecte are lumina albastră nocivă, ci și cum putem atenua sau evita aceste efecte.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit specialistului, „cel mai important este să vedem dacă folosim măsuri de protecție, ochelari de protecție pentru lumină albastră dar și ecrane performante, care ne pot ajuta în salvarea vederii noastre după expunerea prelungită”. Medicul ne-a explicat că „persoanele care au anumite probleme, antecedente personale sau antecedente heredocolaterale de prezbiopie, astigmatism, hipermetropie sau miopie, deci vicii de refracție și tulburări de focalizare, vor fi și mai mult afectate de expunerea prelungită la ecranele gadgeturilor”. Principala metodă care ne stă la dispoziție este limitarea timpului de expunere la diversele ecrane și purtarea unor elemente de protecție adecvate ori de câte ori avem ocazia.

Dr. Marius Șuță a ținut să sublinieze că astfel de limitări ale numărului de ore sunt necesare și la adulți și la copii. „Până la vârsta de doi ani, copiii nu trebuie să privească ecranele gadgeturilor, fie că sunt smartphone-uri sau tablete. După vârsta de doi ani le este permis până la două ore, bineînțeles cu intervale de pauză, în care au o perioadă de relaxare. Și în adolescență, de la trei-patru ore, sigur, cu pauze”, ne-a sfătuit medicul specialist.

Mici secrete pentru a evita probleme când lucrezi mult la computer

Suntem conștienți că, în cazul adulților, limitarea orelor de expunere este destul de dificilă sau chiar imposibilă în anumite cazuri, întrucât unele persoane, prin natura muncii lor de birou, trebuie să stea de la cinci până la opt ore în fața monitorului. Și pentru aceste persoane există opțiuni, ne-a precizat medicul, sugerând ca ele să ia mai multe pauze de relaxare, cel puțin una la fiecare oră, de câte cinci-zece minute, în care să se plimbe într-un mediu cu aer curat și să își închidă ochii, chiar și numai pentru câteva minute, ca metodă de relaxare. De ce este nevoie de astfel de pauze? „Pentru că și copiii și adulții, când stau foarte mult ca să lucreze sau ca să se joace în fața acestor gadgeturi, uită să mai clipească și, prin aceasta, are loc evaporarea lacrimilor din filmul lacrimal și o senzație de ochi obosit, iritat, sau alte neplăceri de acest gen”, ne-a lămurit medicul oftalmolog.

Grijă specială pentru cei mici lăsați în fața ecranelor

Copiii, pentru că sunt încă în dezvoltare și ochiul lor este în formare, sunt cei mai vulnerabili în fața timpului prelungit petrecut în fața ecranelor. De ce? Medicul ne-a explicat că „retina lor captează mult mai repede decât retina adulților lumina albastră, ceea ce poate sa dea tulburări de somn, deoarece, după cum bine știm, lumina albastră afectează secreția de melatonină, care este esențială în ritmul de somn normal”. O perturbare a ciclurilor de somn poate să ajungă, în cazuri mai extreme, chiar și la depresie sau la riscul apariției altor patologii asociate.

Stresul oxidativ, care mai este prezent după expunerea la lumina albastră, crește la nivelul retinei copiilor față de adulți. Bineînțeles, cei care sunt mai predispuși sunt cei care au avut în antecedente probleme de asemenea natură, de la vicii de refracție, la tulburări de asociație, sau de focalizare. Dr. Șuță acuză și efectele negative ale unei posturi deficitare, dar și lipsa măsurilor de precauție necesare, cum ar fi niște ochelari de vedere cu filtru pentru lumina albastră, mai ales în cazul celor care nu poartă deloc ochelari pentru viciile lor de refracție.

Rolul părinților este esențial, pentru că ei sunt cei care ar trebui să oprească timpul petrecut de copiii lor în fața ecranelor. Până la vârsta de doi ani, copiii nu ar trebui să privească în niciun fel de ecran, efectele potențiale mergând chiar și până la apariția unor tulburări de vorbire sau de memorie. După vârsta de doi ani, toate studiile arată că ei pot să se uite la ecran, dar cu pauze. Însă părinții trebuie să fie foarte atenți, pentru că retina copiilor rămâne în continuare mai sensibilă, fiind în dezvoltare, la fel ca tot ochiul. De aceea, părinții trebuie să fie mereu atenți la timpul petrecut de copii în fața ecranelor și să oprească excesul atunci când acesta apare, explică dr. Șuță.

Când trebuie verificată vederea

Oricine ar trebui să-și facă un consult oftalmologic anual, chiar dacă nu are nicio problemă a vederii, fie că este un control care se face la locul de muncă sau la medicul curant oftalmolog, pledează dr. Șuță. Desigur, dacă sunt depistate probleme de natură oftalmologică sau dacă pacienții prezintă probleme de refracție, acest interval se poate reduce până la șase luni sau chiar trei luni, mai ales dacă respectivele persoane lucrează mult pe ecranele laptopurilor sau smartphone-urilor.

Medicul oftalmolog ne-a explicat că nocivitatea luminii albastre rezultă din faptul că aceasta „este cea mai scurtă din tot spectrul vizibil și conduce cea mai mare cantitate de energie din lumină”. Astfel, supra-saturarea cu lumină albastră va da tulburări ale retinei în cadrul degenerescenței maculare legate de vârstă. Tulburările ritmului circadian, adică tulburările somnului, apar pentru că secreția de melatonină este inhibată de lumina albastră care ajunge la retină, cei expuși riscând nu doar tulburări de somn, ci și alte patologii asociate. Oboseala și un ochi uscat mai trebuie luate în considerare, pentru că expunerea prelungită fără protecție va da și aceste simptome. Medicul Marius Șuță a mai precizat că expunerea prelungită în fața ecranelor poate genera și afecțiuni ale altor organe, cum ar fi tulburări de natură musculară sau de poziție, dar și probleme ale coloanei vertebrale.

Nu uita să clipești

Întrucât un efect frecvent întâlnit este acela că utilizatorii de ecrane uită să mai clipească, medicul recomandă clipirea cât mai frecventă, pentru relaxarea privirii. De asemenea ajută și o plimbare de cinci-zece minute în aer curat, dar dacă nu este posibil o altă metodă bună ar fi să privești printr-o fereastră și să te concentrezi timp de câteva minute pe un punct fix pe care să-l găsești la orizont. Dr. Șuță recomandă și masajul ocular, o metodă veche, în care utilizatorii își pot acoperi ochii cu palmele și, timp de cinci minute, pot face inspirații adânci, pentru relaxare, cu ochii închiși. „După aceea, se vor elibera și se vor simți mult mai relaxați pentru următoarea oră de lucru”, ne-a promis dr. Șuță.

Folosirea tehnologiei potrivite ajută la protejarea vederii

Un efect al perioadei pandemice prin care trece întreaga planetă îl reprezintă schimbările de comportament ale multor oameni. Aceștia au ajuns să lucreze de acasă mai mult, iar copiii au ajuns și ei în fața ecranelor, foarte multe ore, din cauza educației prin intermediul internetului.

Ce este de făcut în această situație? „Toți ar trebui să folosească niște ochelari cu filtre de protecție pentru lumina albastră, iar cei care au posibilitatea să utilizeze ecrane performante de laptopuri, nu cele uzuale LCD, ci cu un oarecare filtru pentru lumina albastră”, este de părere medicul specialist. El adaugă că un mediu ambiental cu culori calde, nu cu culori stridente, ajută la relaxare, mai ales în perioadele lungi de timp petrecute în fața ecranelor. Nu mai puțin importantă este și postura corectă și distanța față de ecran, care trebuie să fie corespunzătoare.

Medicul Marius Șuță, el însuși utilizator de așa ceva, recomandă un ecran de tip OLED de ultimă generație, care protejează ochii utilizatorului, având un filtru pentru lumina albastră, și fiind, din toate punctele de vedere, benefic. „În prezent folosesc un laptop ASUS ZenBook Pro Duo OLED, care pentru mine a fost o alegere simplă, deoarece nu prezintă doar un singur ecran, ci două”. Primul ecran, un OLED tactil cu rezoluție 4K, este folosit de medic pentru rularea aplicațiilor, având un contrast excelent și culori naturale.

Pentru Marius Șuță, ecranul secundar tactil, este la fel de util ca și primul, ajutându-l și în activitatea sa didactică, la Universitate. „Cel mai mult mă ajută când îl folosesc în PowerPoint. Deschid o fereastră PowerPoint principală pe ecranul mare, iar pe ecranul secundar sursele, fie că ele sunt niște grafice, fie că ele sunt niște desene sau poze din oftalmologie, pe care le pregătesc pentru studenți” , explică acesta. El mai folosește ecranul secundar pentru chat, pentru că în perioada pandemică activitatea s-a derulat foarte mult online.

„Și tastatura înclinată, fiind foarte ergonomică, a fost un motiv pentru care am ales acest laptop. Bineînțeles, confortul vizual, având un panou OLED la ecranul principal, este net superior oricărui alt laptop. Ecranul OLED face diferența față de alte laptopuri. Și îl recomand tuturor”, a conchis medicul oftalmolog.

Laptopul ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED (UX582) este disponibil pe eShop oficial ASUS, în diverse configurații.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri