Sari la conținut

Tratamentul retinopatiei diabetice

Consultul anual la medicul oftalmolog ar trebui să reprezinte o prioritate în cazul pacienților cu diabet. Una dintre complicațiile bolii este retinopatia diabetică.

Aceasta este o suferință care se manifestă în interiorul ochiului, progresiv, gradat, lent,” explică conf. dr. Mircea Filip, medic primar oftalmologie.

Din cauza diabetului, vasele de sânge devin permeabile, astfel pot apărea hemoragii, care nu se văd însă cu ochiul liber.

Vasele de sânge se rup, inundă retina, cu apariția unor sechele, acestea se manifestă prin scăderea nivelului de vedere, care este sesizată de pacient,” spune conf. dr. Mircea Filip.

În funcție de gravitatea retinopatiei dar și de vârsta pacientului, medicii oftalmologi, aleg un tratament

La nivelul ochiului putem face tratamente cu laser să blocăm zonele care sunt predispuse la hemoralgii, putem face tratamente cu injecții intraoculare, cu diverse substanțe care opresc evoluția acestor hemoragii sau mai repară vasele sau, dacă se produc fenomene inflamatorii, sunt administrate substanțe intraocular care au efect antiinflmator,” precizează conf. dr. Mircea Filip.

Odata cu evolutia diabetului poate avansa insa si retinopatia. De aceea medicii ii sfatuiesc pe pacienti sa tina in primul rand aceasta boala sub control, iar in acelasi timp sa mearga regulat la control.