Sisteme OS X şi iOS, folosite de Apple, vulnerabile la furtul de informaţii

Data actualizării: Data publicării:
TV Licence Will Soon Be Required To Watch The BBC iPlayer Catch Up Service
Foto: Guliver/GettyImages

Proprietarii de terminale Mac, fabricate de Apple, pot fi monitorizaţi printr-o ameninţare cibernetică special creată în acest sens, parte a uneia dintre cele mai ample campanii de spionaj din istorie, operate de vorbitori de limbă rusă, potrivit unui comunicat publicat joi de producătorul român de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender.

TV Licence Will Soon Be Required To Watch The BBC iPlayer Catch Up Service
Foto: Guliver/GettyImages

Posesorii de dispozitive cu sistem de operare OS X şi iOS sunt expuşi astfel furtului de date şi informaţii prin intermediul unei ameninţări dezvoltate în mod special pentru terminale Apple.

Potrivit Bitdefender, Xagent este cea mai agresivă ameninţare avansată persistentă (APT) care spionează terminale Apple identificată vreodată – cu acces în mod direct la OSX (sisteme desktop PC iMac şi laptopuri Apple MacBook Air sau Pro) şi indirect la iOS (telefoane iPhone şi tablete iPad).

„Dezvoltatorii ameninţării Xagent nu se adresează maselor de utilizatori, ci vizează victime specifice, cu scopul clar de a sustrage date şi de a monitoriza activitatea unor persoane cheie, cu acces la informaţii de importanţă strategică”, se arată în comunicat.

Specialiştii Bitdefender au descoperit că versiunea ameninţării Xagent, destinată dispozitivelor Mac, dezvoltată de vorbitori de limbă rusă, se descarcă automat în timpul vizitării unor site-uri, exploatând vulnerabilităţi software existente în sistemul de operare.

Bitdefender a semnalat încă de la sfârşitul anului 2015 că şi România se află pe lista statelor spionate de ameninţarea cibernetică denumită APT28. Cunoscut şi sub denumirea Sofacy, APT28 a fost dezvoltat de vorbitori de limbă rusă şi a făcut parte dintr-o operaţiune amplă de colectare de date provenite de la victime selectate după criterii specifice.

Printre ţintele vizate de atacatorii ruşi, identificate atunci în premieră de Bitdefender, au fost şi instituţii guvernamentale, servicii de telecomunicaţii şi criminalitate informatică şi companii aerospaţiale din România, Germania şi Ucraina. APT28 sau Sofacy a activat în mod anonim în Europa din 2007 şi a fost folosit pentru a colecta date şi informaţii legate de teme sensibile pentru Rusia.

„Vârfurile de activitate ale APT28 au fost înregistrate în paralel cu desfăşurarea unor evenimente internaţionale majore, precum tratativele de pace dintre rebelii pro-ruşi şi forţele guvernamentale din Ucraina sau mediatizarea construirii avionului militar rusesc PAK FA T-50 Fighter, capabil să atingă viteze supersonice, un competitor al modelului F35 al companiei americane Lockheed Martin”, se arată în comunicat.

Principalul competitor al Bitdefender pe piaţa din România este producătorul rus de soluţii de securitate cibernetică Kaspersky Lab.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri