Sari la conținut

GALERIE FOTO. Zăpada portocalie transformă pârtiile din Europa

Praful saharian adus de furtunile de nisip a colorat zăpada din zonele muntoase din estul Europei, creând peisaje parcă desprinse din Marte. Scenele neobișnuite au fost date de o combinație de particule de praf, nisip și polen, transportată de furtunile de nisip din nordul Africii. Potrivit meteorologilor, fenomenul este unul rar, având loc o dată la cinci ani.

Foto: Instagram

"Când nisipul este ridicat la niveluri înalte în atmosferă, el ajunge să fie distribui și în alte zone mai îndepărtate. Dacă ne uităm la imaginile surprinse de satelit, se pot observa cantități semnificative de praf și nisip în atmosferă care traversează Marea Mediterană," explică meteorologul Steaven Keates, citat de The Guardian

GALERIE FOTO:

7

Foto: Instagram

„În partea de sud a Peninsulei Balcanice, există în suspensie concentrații semnificative de praf saharian. În zona de sud a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei și spre bazinul estic al Mării Negre sunt concentrații importante de praf saharian. Acestea sunt antrenate pe o circulație sud-vest nord-est, motiv pentru care în partea de sud-est a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei, se vor înregistra la nivelul solului concentrații mai mari de praf saharian, pentru că în aceste zone sunt precipitații care să ajungă la sol. Toată acestă situație se datorează acțiunii puternice a unui ciclon în zona bazinului mediteraneean, pe partea sa de avans, pe circulația sudică intensă. Este antrenată o masă de aer din partea de nord a Africii, respectiv aceste particule de praf saharian”, precizează și Gabriela Băncilă, meteorolog.

Turiștii aflați pe pârtiile din Rusia, Ucraina sau Bulgaria au postat fotografii cu peisajele portocalii pe rețelele de socializare, imagini însoțite de mesaje precum: "Imagine de pe Marte. Apocalipsa a sosit."