Planeta Marte ar fi putut să găzduiască gheţari uriaşi în urmă cu mai multe miliarde de ani. Asemănări cu urmele ghețarilor pe Terra

Data actualizării: Data publicării:
Planeta Marte
Planeta Marte Foto: Getty Images

Văile de pe planeta Marte ar fi putut să fie sculptate de gheţari, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature Geoscience, informează AFP, preluată de Agerpres. Oamenii de știință au descoperit indicii pe Terra, care i-au condus la acesastă concluzie.

Sonda americană Mariner 9 a descoperit în 1971 o vastă rețea de văi pe Marte, care continuă să îi fascineze pe oamenii de ştiinţă și azi. Potrivit teoriei dominante, văile ar fi rezultatul unei eroziuni a solului marţian, cauzată de apa care ar fi curs la suprafaţa "Planetei Roşii" în urmă cu mai multe miliarde de ani, fapt ce ar indica existenţa, pe atunci, a unei clime calde şi umede.

Într-adevăr, în comunitatea ştiinţifică este aproape unanim acceptat că Marte a avut în trecutul său apă din abundenţă în stare lichidă, cu lacuri, râuri şi chiar un ocean vast, care ar fi acoperit majoritatea câmpiilor din emisfera nordică a planetei.

"De aproximativ 40 de ani, presupunem că râuri curgeau în trecut pe Marte, erodând solul şi creând toate acele văi", a explicat Anna Grau Galofre, cercetătoare la Universitatea British Columbia din Canada şi coordonatoare a studiului.

"Însă există sute de văi pe Marte, iar ele sunt foarte diferite unele de altele", a continuat aceeaşi specialistă într-un comunicat al universităţii canadiene, sugerând că procese diferite au putut să ducă la apariţia văilor marţiene.

Pentru a afla mai multe informaţii despre ele, cercetătorii canadieni şi americani au analizat cu ajutorul unui algoritm peste 10.000 de văi marţiene şi au evidenţiat, pentru unele dintre ele, o similitudine cu canalele subglaciare de pe insula Devon, situată în teritoriul canadian Nunavut, la aproximativ 1.500 de kilometri de Polul Nord.

În acelaşi fel, anumite văi marţiene ar fi putut fi fasonate, în urmă cu 3,8 miliarde de ani, de gheţari, de fapt de scurgerea apelor rezultate din ghetar

gheţii. Clima de atunci ar fi putut fi, deci, mult mai rece decât estimările de până acum ale oamenilor de ştiinţă, iar gheaţa ar fi putut fi prezentă la suprafaţa "Planetei Roşii".

Vestea bună este, potrivit autorilor studiului, că gheaţa poate să acţioneze ca un protector al acestor canale, iar astfel de condiţii ar fi putut să favorizeze apariţia unor forme de viaţă în trecutul îndepărtat al planetei Marte.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pentru ce pot fi folosiți banii din fondul de rulment. Ce nu are voie administratorul să facă cu ei
Digi FM
Un bărbat s-a mutat de patru ani într-o peșteră și spune că munca și căsătoria sunt „o pierdere de timp”. A...
Pro FM
Raluka, adevărul despre relația cu iubitul ei: „E singurul care m-a liniștit. Mi-a arătat ce înseamnă iubirea...
Film Now
Primele imagini cu Jeremy Allen White în rolul Bruce Springsteen, în „Deliver Me From Nowhere”. The Boss...
Adevarul
Un luptător român din trupele speciale israeliene dezvăluie ce se ascunde în spatele războiului cu Iran. Cât...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mai mare de 3.500 lei vor plăti contribuții la sănătate.Câți bani pierd?
Digi FM
Ce le-a cerut Călin Georgescu susținătorilor săi după ce i-a anunțat că a fost amendat cu 200.000 de lei de...
Digi World
Rutina surprinzătoare de dimineață a lui Novak Djokovic. Cele două băuturi cu care își „detoxifică” organismul
Digi Animal World
Piton uriaș, surprins când înghite o antilopă adultă întreagă, ca pe o zmeură. Imaginile sunt virale
Film Now
Julia Roberts, imagine rară cu fiul ei, care a împlinit 18 ani. Utilizatorii de internet, reacții în lanț...
UTV
Raluka, mărturisiri emoționante despre povestea de dragoste pe care o trăiește