„Sindromul” Cape Town. Altă țară amenințată de o criză de proporții a rezervelor de apă

Data actualizării: Data publicării:
israel

Rezervele naturale de apă ale Israelului sunt pe terminate în pofida unei intensificări a folosirii apei desalinizate şi a apelor reziduale purificate, relevă un raport al Ministerului Protecţiei Mediului din această ţară, citat marţi de EFE, relatează Agerpres.



Lipsa precipitaţiilor şi creşterea consumului în anumite zone ale ţării ameninţă rezervele de apă, situaţie calificată drept „îngrijorătoare'' de către experţi, potrivit datelor raportului ministerial, prezentat marţi de cotidianul israelian Haaretz.

Şi aceasta în pofida faptului că, în urmă cu două decenii, 77% din rezervele naturale de apă erau destinate producţiei agricole şi consumului domestic, în timp ce în prezent s-a reuşit performanţa ca doar o treime din acest consum să provină din rezervele naturale de apă, iar restul necesarului să fie obţinut din apă de mare desalinizată sau din tratarea apelor reziduale.

Raportul, care are la bază date strânse începând cu anul 2010, avertizează totodată că apele de coastă ale Israelului sunt tot mai des utilizate pentru producerea de energie, pentru industria pescuitului sau pentru infrastructurile portuare, ceea ce ar putea afecta ecosistemul marin al ţării.

CITIȚI ȘI: Motivele care au declanșat o catastrofă naturală în Cape Town, primul oraș din lume care ar putea rămâne fără apă

Totodată, în raport se atrage atenţia asupra situaţiei din Marea Galileei (cunoscută şi ca Lacul Tiberiada, lac de apă dulce - n.r.), al cărei nivel al apei continuă să scadă constant de mai mulţi ani, ceea ce pune în pericol sustenabilitatea ecologică a acestuia şi chiar existenţa sa.

Ministerul Protecţiei Mediului mai trage un semnal de alarmă şi cu privire la faptul că multe rezerve de apă din Israel riscă să fie contaminate, în condiţiile în care nivelul de salinitate al principalului strat acvifer de coastă din această ţară a crescut în ultimii ani, din cauza procedurilor de epurare a apelor marine şi reziduale.

Potrivit raportului, o problemă o reprezintă şi lipsa de educare a populaţiei privind necesitatea reciclării deşeurilor şi faptul că se reciclează doar un sfert din deşeurile domestice la nivelul întregii ţări. În fine, o altă problemă o constituie faptul că 1,5 milioane de tone de deşeuri din construcţii sunt aruncate ilegal în fiecare an, ceea ce reprezintă un „pericol de mediu'', însă deocamdată felul în care pot fi distruse aceste deşeuri nu a fost reglementat prin lege.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri