Tanczos Barna: Intervenția rapidă în cazul urșilor trebuie asigurată de vânători. Se va face pe bază de contract

Data actualizării: Data publicării:
Tanczos Barna la birou.
Tanczos Barna spune că în cazul urșilor care intră în localități este nevoie de intervenţie rapidă şi pragmatică și nu acceptă abordările iresponsabile ale organizaţiilor care „nu au venit niciodată cu soluţii concrete”.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat la Digi24 că este nevoie de intervenţie rapidă şi pragmatică din partea ministerului în cazul urşilor care intră în localităţi şi pun în pericol viaţa oamenilor, el punctând că nu este de acord cu abordările „iresponsabile” ale organizaţiilor, care nu oferă soluţii în situaţii de criză.

Sunt de acord cu cei care spun că Ministerul nu a făcut suficient, sunt de acord cu cei care spun că de cinci ani de zile retragerea intervenţiei umane din managementul acestei specii a condus la generalizarea problemei, a condus la creşterea exponenţială a numărului de apeluri 112, la creşterea exponenţială a mesajelor RO-ALERT şi, din păcate, conduce la creşterea exponenţială a atacurilor în gospodării, a prezenţei acestor animale sălbatice în mediul urban şi rural şi, din păcate, inevitabil, poate duce la creşterea exponenţială a atacurilor asupra omului. Este nevoie de intervenţie rapidă şi pragmatică din partea ministerului. Nu pot să accept abordările iresponsabile ale organizaţiilor şi agenţilor care, în afară de declaraţii, nu au venit niciodată cu soluţii concrete pentru aceste situaţii de criză”, a declarat Tanczos Barna.

Tanczos a reiterat faptul că, în cel mai scurt timp, va fi prezentată Guvernului o ordonanţă de urgenţă care va permite intervenţia imediată şi graduală în cazul urşilor prezenţi în zonele locuite.

Trebuie să facem posibilă intervenţia imediată, intervenţia pentru protejarea vieţii umane şi asigurarea siguranţei publice

Ministerul a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care dorim să schimbăm radical legislaţia privind intervenţia. Trebuie să permitem, să facem posibilă intervenţia imediată, intervenţia pentru protejarea vieţii umane şi asigurarea siguranţei publice. Această intervenţie, într-adevăr, trebuie să fie graduală: la primele prezenţe ale ursului se intervine prin alungare, dar dacă se repetă, trebuie să vină omul şi să elimine riscul - prin tranchilizare şi relocare sau, în cazurile în care este agresiv, ursul care este prezent în mediul rural, urban, în zona locuită, trebuie să fie extragere prin împuşcare. Această ordonanţă de urgenţă va fi prezentată Guvernului în cel mai scurt timp posibil şi, ulterior, echipele mixte formate din jandarmi şi vânători vor interveni de fiecare dată când ursul este prezent în intravilanul localităţii”, a mai declarat Tanczos Barna, potrivit Agerpres.

Acesta a mai spus că intervenţiile vor fi asigurate de către vânători, pe bază de contract şi vor fi decontate de către Ministerul Mediului.

Intervenţiile trebuie să fie asigurate de vânători pe bază contractuală şi cheltuielile trebuie suportate de către primărie, în primă fază, şi decontate de ministerul Mediului. Ursul este o specie strict protejată, protecţia acestei specii costă şi costurile trebuie să fie acoperite de ministerul de resort, ministerul Mediului, la fel ca şi în cazul pagubelor produse de urs, unde ministerul vine şi despăgubeşte fermierii care sunt afectaţi de atacurile urşilor”, a mai arătat Tanczos.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri