Adio, Regina Ana! Soția Regelui Mihai a fost înmormântată la Curtea de Argeș 

Data publicării:
regina ana crop

ACTUALIZARE 16:45 - Slujba de înmormântare a Reginei Ana, oficiată de înalţi ierarhi ortodocşi, în frunte cu IPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, s-a încheiat, sâmbătă, în jurul orei 16.30, iar sicriul cu trupul neînsufleţit a fost introdus în noua Catedrală Arhiepiscopală, urmând să fie aşezat într-una din criptele regale din interior.  

ACTUALIZARE 15:55 - Cortegiul funerar al Reginei Ana a ajuns, sâmbătă, în jurul orei 15.45, cu trei sferturi de oră întârziere, la Curtea de Argeş, unde va avea loc o liturghie ortodoxă înainte ca sicriul să fie depus în pronaosul noii Catedrale Arhiepiscopale. Pe traseu, convoiul a încetinit la trecerea prin mai multe localităţi, iar clopotele bisericilor au bătut îndelung, cortegiul fiind întâmpinat de sute de oameni cu flori, steaguri sau lumânări, aflaţi de-a lungul drumului.

ACTUALIZARE 11:40 Cortegiul a plecat spre Curtea de Argeș.

Cortegiul cu sicriul reginei Ana a început să se deplaseze de la Palatul Regal pe Calea Victoriei şi urmează să străbată centrul Caputalei cu viteză redusă până la Arcul de Triumf, de unde trupul reginei va fi dus la Curtea de Argeş. Bucureştenii prezenţi aruncă flori în calea cortegiului funerar, potrivit News.ro.

După slujba catolică a avut loc ceremonia militară de aşezare a sicriului în maşina mortuară. La ceremonia militară au luat parte ofiţeri şi subofiţeri de la Muzica Reprezentativă a Armatei, care au intepretat Marşul Funebru compus de Frederic Chopin, şi de la Brigada de Gardă 30 Mihai Viteazul.

Cortegiul funerar este însoţit de doisprezece jandarmi călare, militari ai Ministerului de Interne. După ce sicriul a fost urcat în maşina mortuară, au început să bată clopotele de la Biserica Kretzulescu. Bucureştenii prezenţi aplaudă sau aruncă flori în calea cortegiului.

PROGRAMUL FUNERALIILOR:

Ora 09.30 – 09.50 – Membrii Familiei Regale române sosesc la Palatul Regal, Sala Tronului.

Ora 09.40 – Musafirii străini sosesc la Palatul Regal, Sala Tronului.

Ora 10 – Membrii Familiilor Regale străine sosesc la Palatul Regal, Sala Tronului.

Ora 10.10 – 10.20 – Garda la Catafalc a membrilor Casei Majestății Sale Regelui.

Ora 10.20 – Garda la Catafalc a membrilor Consiliului Regal (ASR Principele Lorenz al Belgiei, dl Andrew Popper, dl Anders Lindberg, Maestrul Adrian Vasiliu).

(VIDEO. Patriarhul Daniel sosește la Palatul Regal)

Ora 10.20 – Sosirea la Palatul Regal a oficialilor statului din România.

Ora 10.20 – Garda la Catafalc a Principeselor Regale (Principesa Moștenitoare Margareta, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria).

Ora 10.30 – Slujbă religioasă ortodoxă, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Cele patru principese şi principele Radu. împreună cu doi dintre nepoţii reginei, au ajuns la Palatul Regal unde i-au primit pe membrii altor familii regale din Europa. Ulterior, au sosit şi arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu şi patriarhul otodox Daniel. Regele Mihai nu participă din cauza stării de sănătate.

În scurtă vreme a început un serviciu religios ortodox în Sala Tronului, oficiat de către Patriarhul Daniel, la care participă doar membrii familiei regale, invitaţii străini şi înalţi demnitari din România şi Moldova.

Citiți: Funeralii Regina Ana. Patriarhul Daniel a oficiat un serviciu religios în rit ortodox

Ora 10.40 – 10.50 – Ieșirea din Palatul Regal a membrilor Familiei Regale române, membrilor Familiilor Regale străine, oficialilor statului român, a reprezentanților credinței, membrilor Consiliului Regal, membrilor Casei Majestății Sale Regelui.

Ora 10.50 – Sicriul iese din Palatul Regal spre Piața Palatului, în următoarea ordine: un militar care poartă crucea, de Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de București, sicriul purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, un militar care poartă o coroană cu flori albe, un militar care poartă stindardul Reginei, urmați de Principesa Moștenitoare și Principele Radu. Bisericile din împrejurimi vor trage clopotele.

Ora 10.55 – Așezarea crucii în spatele sicriului. Așezarea sicriului pe catafalcul din Piața Palatului Regal, poziționarea stindardului și a coroanei rotunde de flori albe. Principesa Moștenitoare și Principele Radu se vor opri înaintea catafalcului și vor aștepta punerea sicriului, a crucii, a stindardului, a florilor.

Ora 11 – Semnal funerar de trompetă ce marchează începerea slujbei religioase.

Ora 11 – 11.20 – Slujba religioasă va fi oficiată de Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de București, având alături ierarhi și un sobor de preoți catolici. Sicriul va fi încadrat la cele patru colțuri de 4 militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” și la dreapta şi la stânga lui, pe mijloc, de doi Cavaleri ai Ordinului de Malta, care vor ţine două lumânări aprinse.

Sicriul a fost scos din Sala Tronului şi pus în piaţa din faţa Palatului. Serviciul religios este oficiat de către Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, având alături ierarhi şi un sobor de preoţi catolici. La ceremonie sunt prezenţi şi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi numeroşi bucureşteni veniţi să o conducă pe regina Ana pe ultimul drum, arată News.ro.

Ora 11.20 – Încheierea ceremoniei religioase va fi marcată de un semnal lung de trompetă, apoi Orchestra Reprezentativă a MapN va începe lucrarea muzicală funebră, care va dura până când sicriul este pus în mașina mortuară.

Ora 11.20 – 11.30 – Militarii iau sicriul de pe catafalc și îl așază în mașina mortuară, alături de crucea de lemn, coroana de flori albe și stindardul Reginei.

Ora 11.30 – Mașina mortuară parcurge încet câțiva metri, este flancată de 12 jandarmi călare (care urmează să fie așezați 6 în față și 6 în spate) apoi pornește convoiul. Când caii și mașina mortuară au pornit, bisericile din împrejurimi vor trage clopotele.

Ora 11.40 – 12 – Cortegiul de mașini traversează Piața Palatului Regal, Bulevardul Magheru, Piața Romană. La Piața Romană, călăreții se vor retrage și se va continua traseul cu viteză mică în direcția Piața Victoriei, Bulevardul Aviatorilor, Piața Charles de Gaulle, Bulevardul Mareșal Prezan până la Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu avea loc nicio oprire și nu se va face slujbă religioasă.

Convoiul funerar al reginei Ana a plecat din Bucureşti spre Curtea de Argeş unde va avea loc o liturghie ortodoxă înainte ca sicriul să fie depus în pronaosul noii catedrale arhiepiscopale, arată News.ro.

Cortegiul a plecat din Piaţa Palatului Regal şi a circulat cu o viteză redusă prin centrul Bucureştilot până la Piaţa Charles de Gaulle, de unde maşinile au accelerat în drumul către Curtea de Argeş, trecând prin Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni şi Piteşti. Pe traseu nu se vor face opriri, dar prin localităţi cortegiul va încetini.

Ora 12 – Deplasarea de la Arcul de Triumf spre Curtea de Argeș pe traseul Chitila – Găești – Topoloveni – Pitești – Curtea de Argeș. Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

Ora 14.30 – Sosirea la intrarea în parcul Mânăstirii Curtea de Argeș a Familiei Regale române și străine și a musafirilor străini.

Ora 14.45 – Sosirea la intrarea în parcul Mânăstirii Curtea de Argeș a convoiului mortuar.

Ora 14.50 – Coborârea sicriului din mașina mortuară, purtat de cei 8 militari. Sicriul va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală și așezat pe catafalc. Așezarea crucii în spatele sicriului, poziționarea stindardului și a coroanei rotunde de flori albe.

Ora 15 – Slujba de înmormântare oficiată de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului având alături ierarhi și un sobor de preoți ortodocşi.

Ora 15.30 – Purtarea sicriului în Noua Catedrală. Urmează sicriului doar Familia Regală şi soborul de preoţi

Ora 15.35 – Ceremonia religioasă a îngropării. Caracter strict privat.

Materiale despre pregătirile pentru funeralii și alte detalii despre Casa Regală puteți urmări AICI.

PROGRAMUL EDIȚIILOR SPECIALE DIGI24:

9:30 - 12:00. Moderator: Liana Alexandru

Invitați:

- Silvan Ionescu,doctor în ştiinţe istorice, directorul Institutului de Istoria Artei

- Ionuț Gherasim, director executiv Fundația "Corneliu Coposu"

- Cristian Teodorescu, scriitor.

14.00-16.00 Moderator: Adriana Nedelea

Invitați:

(ora 14:00)

Dan Falcan,istoric

Dan Nicodim,secretar general Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei

(ora 15:00)

- Cosmin Popa,istoric

- Marius Ghilezan,jurnalist

JURNAL 18.00 - Moderator: Adriana Muraru

Diana Mandache, istoric specializat În istoria regalității.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri