Ministerul de Externe anunţă sancţiuni după scandalul de la Ambasada României din Paris

Data publicării:
Bogdan MAZURU mae 1

Ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru, i-a transmis scuze jurnalistului la care a ajuns documentul de uz intern al Ambasadei

Ambasada României la Paris a trimis un raport referitor la incidentul de săptămâna trecută, când un diplomat a transmis, ataşat unui email, şi un document de uz intern ce conţinea aprecieri precum "indezirabil" sau scârbos" la adresa unor persoane. Ambasadorul i-a transmis scuze jurnalistului căruia îi era adresat mailul.

Diplomatul care a trimis mesajul a fost chemat de urgenţă la Bucureşti pentru explicaţii. De asemenea, şeful Institutului Cultural Român (ICR) din Franţa a fost sancţionat cu avertisment.


Ministerul de Externe a revenit, luni, cu precizări referitoare "la situaţia inadmisibilă şi profund regretabilă creată la Paris prin transmiterea unor invitaţii însoţite de un fişier de uz intern al Ambasadei României".

Potrivit unui comunicat citat de Mediafax, MAE precizează că a solicitat Ambasadei României la Paris, imediat după aflarea incidentului, "să dispună o analiză urgentă a situaţiei create şi să avanseze, pe baza acesteia, propunerile de măsuri pe care le consideră necesare". În urma acestor instrucţiuni, Ambasada României la Paris a transmis un raport asupra incidentului produs.

În raport se arată că ambasadorul României în Franţa, Bogdan Mazuru, a trimis "o scrisoare de prezentare de scuze" lui Radu Portocală, scriitorul care a primit o invitaţie însoţită de un fişier intern cu aprecieri nepotrivite la adresa unor persoane.

MAE a dispus, ca primă măsură sancţionatorie, aplicabilă imediat, emiterea, conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a instituţiei, unui avertisment la adresa diplomatului din cadrul Ambasadei României la Paris care a redactat fişierul. MAE precizează că sancţiunea cu avertisment este "singura măsura disciplinară care se poate dispune imediat, până la finalizarea unei investigaţii de către Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică (CCED)".


Scriitorul şi jurnalistul Radu Portocală, unul dintre invitaţii la întâlnirea comunităţii româneşti cu preşedintele Klaus Iohannis, care urmează să aibă loc în 10 februarie la Paris, a primit, recent, o invitaţie de la ICR Paris care avea ataşat şi un document de uz intern ce conţinea aprecieri precum "indezirabil" sau scârbos" la adresa unor persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri