Traian Băsescu: „Cred că e greșită denunțarea pactului. Fac un apel la premier să-și reanalizeze decizia” 

Data publicării:
basescu noua tribuna 1 presidency.ro

 

Principalele declarații ale președintelui:

În ceea ce privește propunerea legată de doamna Rozalia Biro pentru Ministerul Culturii, am respins propunerea că este necorespunzătoare funcției.

Oricând în timpul mandatului meu premierul o va propune pentru Dezvoltare Regională, Transporturi, portofolii legate de experienţa în administraţie, va asigur că nu voi ezită să o numesc.

Dar nu la Ministerul Culturii, unde cunoaşterea deplină a limbii române e un lucru esenţial.

Unii ar putea spune că mulţi dintre noi nu vorbim bine limba româmă. Aşa e, dar la Ministerul Culturii trebuie un ministru foarte bun cunoscător al limbii române.

De asemenea, am respins propunerea legată de domnul Claudiu Manda pentru Ministerul Bugetului, cu mențiunea că e bine să nu fie propus nici pentru alte portofolii.

Victor Viorel Ponta s-a grăbit anunţând denunţarea acestui acord, pentru că el are importanţa lui, chiar dacă nici dumnealui nici eu nu am respectat modul de adresare.

Dar esenţa acordului trebuie menţinută pentru că el nu este o simplă foaie de hârtie cum mulţi analişti au încercat să demonstreze. Este un document extrem de important pentru România. 

Unii dintre cei care au discutat despre acest acord de colaborare instituţională doreau să vadă cine sunt garanţii, ce cancelarii europene sau transatlantice au cerut acest acord.

Nimeni niciodată nu a îndrăznit să ceară primului ministru sau mie să avem un asemenea acord. Am fi considerat acest fapt un amestec nejustificat în treburile instituţionale ale României.

Repet. Nimeni nu mi-a cerut mie sau lui Victor Viorel Ponta să existe acest acord. 

Mi-am dat seama de neîncrederea de care se bucura Guvernul de la Bucureşti după alegeri în urma tentativei de lovitură de stat din vara lui 2012 şi am preferat să generez un proiect de acord pe care, până la urmă, premierul l-a acceptat pentru a crea garanţii politice. Dar chiar având 70% în alegeri, nicio cancelarie nu privea cu încredere Guvernul României, am creat acest acord care să crească încrederea cancelariilor europene şi transaltlantice privind ce a face acest Guvern. Apoi să vadă care va fi comportamentul Guvernului creat în 2012.

A fost o soluţie care a venit din experienţa pe care am acumulat-o. Pot să spun că el a adus rezultatele scontate. 

În scrisoarea pe care premierul mi-a transmis-o ieri și în care denunță acordul de cooperare instituțională se citează lucruri pecare nu le-am spus.

Nu am spus că l-am păcălit pe premier, cuvântul a fost rostit de un ziarist care a încercat să-și facă meseria.

Trebuie să recunosc că nu am fost destul de tranșant, dar nu am pronunțat acest cuvânt.

Nu l-am păcălit, pentru că a fost o chestiune serioasă.

Dacă îmi reproşez ceva, e că reacţia mea nu a fost extrem de clară.

Dar nu am utilizat expresia că l-am păcălit, aşa cum şi-o asumă în scrisoare.

Nu ezită dl. Victor Viorel Ponta să mintă.

Nu pot să nu racționez la invectivele pe care mi le-a adresat mie și familiei. E comportamentul lui când e la distanță. Vorbește urât, mă trimite la brutărie în mijlocul maselor.

În relația directă cu mine pare bine educat, uneori excesiv de bine educat, până la slugarnic.

Cum se îndepărtează puțin spune tot ce-o trece prin cap.

O să-l țin mai aproape. Cred că-l strică anturajul.

De ce nu e potrivită denunțarea acordului: el nu e nimic altceva decât confirmarea că România își va menține linia politică de până acum.

Să nu dăm cancelariilor impresia că prin denunțare se pot schimba și liniile strategice.

Cred că e greșită denunțarea. Nu e potrivit, mai ales în această situația regională.

Unii comentează că sunt doar extrase din Constituţie, nu e adevărat. Sunt foarte multe lucruri care au făcut obiectul priorităţilor pe care eu le-am avut în politica externă sau de apărare şi care trebuie menţinute - orientarea strategică a României, apartenenţa la NATO, la UE, parteneriatul strategic cu SUA.

Când anunţi că denunţi un astfel de acord toţi se vor întreba: va face România un parteneriat strategic cu China, cu Rusia?

Avem acorduri de cooperare cu China care vizează în mod deosebit cooperarea economică, dar, politic, partenerii noştri strategici sunt NATO, UE, SUA.

Nu avem dreptul ca în astfel de momente să dăm cancelariilor impresia că prin denunţare se pot schimba şi liniile strategice ale direcţiei externe a României.

Un alt element este securitatea României. Sunt lucruri care nu sunt scrise în Constituție. Acordul e o garanție că ne continuăm politicile de securitate.

Un alt element, independența justiției. Acest lucru e scris în Constituție, dar în acest document scrie că nu trebuie să atacăm justiția, ANI, DNA, Parchetul General.

Aici e menționat ce nu e în Constituție – accelerarea procesului de integrare în UE și NATO.

Nu aș vrea să omit că tot aici este înscris că obiectiv de interes național este absorbția fondurilor europene. Anul trecut a trăit din propaganda pe tema acordurilor semnate de Guvernul Boc. Poate Ponta denunță acordul pentru a ieși și din această obligație.

Pentru a-i aduce aminte şi premierului şi comentatorilor care nu aşează importanţă politică a acestui document acolo unde se află, aş cita din raportul comisiei Europene privind MCV: Noul guvern şi-a făcut cunoscut angajamentul faţă de independenţa sistemului judiciar în cadrul acordului instituţional de colaborare dintre premier şi preşedinte.

Primul ministru s-a pripit. Îi recomand să aibă răbdare până pe 22 decembrie 2014, pentru că îl ajută şi-l scuteşe de multe explicaţii, dă partenerilor noştri sentimentul de stabilitate. 

Fac un apel la premier să reanalizeze decizia pe care a luat-o. 

Pot să cred faptul că, fiind forte cald ieri, poţi deveni foarte nervos. 

Accept şi faptul că premierul nu s-a uitat la emisiunea de ieri şi nu a văzut ce a spus jurnalistul şi ce am spus eu. 

Nu mi se poate atribui formularea pe care mi-a adresat-o cand m-a anunţat că denunţă acordul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri