T. Băsescu, despre aducerea lui Omar Hayssam în țară: „Cum să vă spun, când România a efectuat o operațiune neautorizată pe teritoriul altui stat?”

Data publicării:
basescu zece ani de companii italiene presidency ro-1

Urmăriți principalele declarații ale președintelui în format live-text:

Declarația din această seară vine din nevoia de a face clarificări pentru a proteja interesele statului român pentru că în spațiul public s-au pronunțat demnitari, șefi de servicii, foști miniștri.

Sunt lucruri care trebuie clarificate pentru că altfel vom fi apreciați mai prost decât merităm, de partenerii noștri din UE, NATO și de peste tot din lume.

De ce, imediat după ora 7, comunicatul a venit de la președinție: era vorba despre aducerea în țară a unui condamnat pentru terorism, iar terorismul este un atribut primordial al CSAT. Președintele CSAT e președintele României,.

Când a fost vorba despre accidentul nefericit din Muntenegru, a fost o problemă a Guvernului, nu a existat un punct de vedere al Președinției.

Lupta antiteroristă este un atribut al CSAT și, implicit, o responsabilitate directă a mea.

Cu atât mai mult cu cât operațiunea putea să reușească sau să nu reușească. Dacă nu reușea, nu ar mai fi venit atâția politicieni să spună ce au făcut ei când au fost prin ministere sau ce fac ei acum.

A fost o operațiune asumată, la nivelul la care trebuia asumată, și s-a desfășurat, slavă Domnului, cu bine.

Nu confirm, repet, nu confirm că Omar Hayssam fost preluat din Siria. De asemenea, nu confirm că a fost preluat cu un avion al Armatei Române. Și, în sfârșit, nu confirm că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare.

Dacă citiți cu atenție comunicatul Președinției veți constata că el vorbește despre mulțumiri aduse ofițerilor implicați și instituțiilor de siguranță națională implicate și atât.

Comunicatul începe cu istoria lui Omar Hayssam din momentul în care structuri de siguranță națională l-au predat poliției astăzi dimineață.

Vreau să mai știți un lucru, pentru a avea o imagine clară, o astfel de operațiune nu se putea desfășura nici într-o zi, nici într-o săptămână, nici în trei luni. A fost un efort al unui colectiv foarte mic de oameni care circa de cinci ani se ocupă de acest proces de aducere a lui Omar Hayssam în țară.

Am văzut și întrebarea de ce după șapte ani și de ce doar după 5 ani: dintr-un motiv simplu, când a plecat, Omar Hayssam nu avea niciun mandat de a părăsi țara, nu discut de ce, și nu se ceruse niciun sistem de supraveghere a vreunei instituții. În 2006, când a plecat din țară, Omar Hayssam putea fi acuzat de trecerea frauduloasă a frontierei de stat, lucru pentru care a fost și condamnat la 2 ani de închisoare.

Pentru instituțiile de forță ale statului, Hayssam a devenit o problemă în momentul în care a fost condamnat pentru terorism. Această condamnare s-a produs în 2008 și atunci a fost obligația structurilor de securitate să-l aducă în țară pe Omar Hayssam pentru a se îndeplini dispozițiile justiției.

Sigur, Hayssam este o problemă politică, una economică și una penală, mai ales. Este acum problema justiției să afle ce este de aflat.

Vreau să felicit instituțiile implicate în eforturi în acești cinci ani că sunt singurele care nu vorbesc și nu fac declarații publice.

Nu este nicio secretomanie, ci sunt motive de securitate pentru care nu pot să dau alte detalii.

Este un mod de a acționa al instituțiilor statului român, care trebuie protejate, pentru că s-ar putea să mai avem nevoie de el.

Despre negocierile cu FMI, CE și Banca Mondială


Mulți au apreciat că România nu are nevoie de un acord cu FMI.

Eu cred că sunt multe motive.

Prima prioritate trebuie să fie consolidarea fiscală, să ieșim din zona asta de fragilitate și de puternică dependență de micile îmbunătățiri în sectorul bugetar, să fim mai independenți de situația economică din zona euro.

Au fost făcute sacrificii enorme din partea populației, cu salarii reduse, cu creșteri de contribuții, cu creșterea TVA.

Au fost și sacrificii politice făcute de guvernul din acel moment, ar fi păcat să cădem din nou în dezechilibre.

La finalul conferinței de presă, Traian Băsescu a fost întrebat de unde a fost preluat Hayssam, iar președintele a răspuns:

„Aici e cheia, cum să vă spun când România a efectuat o operațiune neautorizată pe teritoriul unui alt stat? Nu vă pot confirma și infirma nimic.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri