Barack Obama vrea mai multe manevre militare în Europa: "Cer Congresului să aprobe un miliard de dolari pentru a susţine acest efort"

Data publicării:
basescu obama presidency crop

ACTUALIZARE 14.35. Barack Obama a anunţat, în timpul vizitei pe care o face în Polonia, că a cerut Congresului american să suplimenteze cheltuielile destinate apărării cu un miliard de dolari. Banii vor fi folositi pentru a susţine dezvoltarea militară a statelor din estul Europei care nu sunt membre NATO.

„Astăzi vă anunţ o nouă iniţiativă menită să sporească securitatea aliaţilor noştri din Europa. Cu sprijinul Congresului, Statelor Unite vor detaşa mai multă tehnică militară în Europa, vom creşte numărul manevrelor militare comune pentru a spori pregătirea forţelor noastre.

Vom creşte numărul personalului american din bazele terestre şi aeriene care se rotesc în statele aliate din Europa Centrală şi de Est. Vom accelera colaborarea noastră cu state prietene precum Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.

Cer Congresului să aprobe un miliard de dolari pentru a susţine acest efort, care va fi o demonstraţie a angajamentului de neclintit al Statelor Unite faţă de aliaţii NATO”, a spus Barack Obama.

ACTUALIZARE 11.00. Preşedintele american Barack Obama a ajuns la Varşovia, prima etapă a turneului său în Europa.

„Angajamentul nostru în securitatea Poloniei şi în cea a aliaţilor noştri din Europa Centrală şi de Est este un element esenţial al propriei noastre securităţi şi este sacrosanct”, a declarat Obama, după ce s-a întâlnit cu piloţi şi militari polonezi şi americani pe aeroportul de la Varşovia.  


Barack Obama va participa la ceremoniile care marchează împlinirea a 25 de ani de la alegerile care au dus la căderea regimului comunist din Polonia. După-amiază, Barack Obama se va întâlni cu aliaţii din Europa Centrală şi de Est, printre care şi preşedintele Traian Băsescu.

Liderul de la Casa Albă le va da asigurări acestora că Statele Unite vor proteja regiunea de politica agresivă a Rusiei.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului va sosi la ora 16.00 (ora României) la Palatul Prezidenţial din Varşovia, unde va participa la Dejunul de lucru oferit de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, şi de preşedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski. 

La ora 19.00 (ora României), la Castelul Regal din Varşovia, Traian Băsescu va participa la decernarea Premiului „Solidaritatea”. 

Din Polonia, Barack Obama va merge la Bruxelles pentru summitul G7 şi apoi în Franţa, unde va participa la ceremoniile dedicate împlinirii a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia. La această ceremonii va fi prezent şi preşedintele rus Vladimir Putin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri