SUA, în blocaj financiar. Senatul a respins proiectul bugetului. Statul federal, constrâns să îşi înceteze activităţile

Data publicării:
5249c79095f9cf9c55000005

Această paralizie va afecta şi pieţele internaţionale, îngrijorate de instabilitatea politică şi financiară de la Washington. Mărul discordiei între cele două Camere ale Congresului a fost reforma sistemului de sănătate promovată de preşedintele Barack Obama.

Cu câteva ore înainte de expirarea termenului limită, Camera Reprezentanţilor, cu majoritate republicană, a votat pentru a treia oară varianta unui proiect de buget care amână aplicarea reformei în sănătate, variantă pe care, la rândul său, Senatul dominat de democraţi a respins-o din nou.

Camera Reprezentanţilor a votat pentru a treia oară varianta unui proiect de buget care amână aplicarea reformei în sănătate, variantă pe care, la rândul său, Senatul a respins-o din nou.

„Republicanii au ameninţat din nou că vor bloca activitatea guvernului, dacă democraţii nu amână cu un an reforma în sănătate. Încă o dată, nu vom relua dezbaterea reformei şi nici nu vom negocia sub ameninţare”, a spus Harry Reid, preşedintele Senatului SUA,

Aleşii nu au ţinut cont de apelul lansat de preşedintele Barack Obama. Cu câteva ore înainte de expirarea termenului-limită, preşedintele a avertizat asupra consecinţelor lipsei unei legi a bugetului.

„NASA va fi închisă aproape complet, dar centrul de control va funcţiona normal pentru a asista astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională. Birourile guvernamentale vor fi închise, salariile vor fi întârziate, serviciile vitale de care depind pensionari şi veterani, femei şi copii, firme, şi, în ultimă instanţă, economia americană, vor fi paralizate”, a susținut Barack Obama, preşedintele SUA.

Fără un buget nou, Pentagonul va fi nevoit să trimită în concediu fără plată 800 de funcţionari civili. Aceeaşi soartă îi aşteaptă pe cei mai mulţi dintre cei 16.000 de angajaţi ai Agenţiei Federale de mediu. În plus, militarii riscă să-şi primească lefurile cu întârziere. Iar cele 368 de muzee şi parcuri naţionale vor fi închise. Singurele instituţii care vor mai primi finanţări salariale sunt armata, închisorile şi cei de la siguranţa zborurilor.

Pe fondul incertitudinii politice de la Washington, indicii bursieri şi cotaţiile petrolului sunt deja în scădere, în Europa şi Asia.

„Statele Unite sunt baza economiei mondiale şi a sistemului financiar global. Iar moneda noastră este valuta de rezervă a lumii. Nu se glumeşte cu aşa ceva”, a mai spus Barack Obama.

Statele Unite s-au mai confruntat cu astfel de blocaje de zece ori, în ultimii 34 de ani. Nu au avut consecinţe, pentru că au ţinut doar un weekend, când agenţiile guvernamentale erau închise. Excepţie face blocajul din iarna lui 1995, când Congresul a reuşit să adopte o lege a bugetului după 26 de zile de impas.

Luni seară, Senatul american a respins, cu două ore şi jumătate înaintea unui eventual blocaj guvernamental, un nou proiect de lege a bugetului adoptat cu puţin timp înainte de Camera Reprezentanţilor.

Cei 54 de senatori democraţi s-au opus textului care amâna intrarea în vigoare a legii privind sistemul de sănătate a lui Barack Obama şi care constituie a treia tentativă a republicanilor.

Albert Einstein spunea, definind prostia, că aceasta constă în a face acelaşi lucru iar şi iar crezând că vei obţine un rezultat diferit”, a ironizat liderul majorităţii democrate Harry Reid, potrivit Mediafax.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri