Ce meserie are la bază Nicușor Dan, candidatul susținut de PNL și USR-PLUS la alegerile locale 2020

Data publicării:
Nicușor Dan
Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La Alegerile Locale 2020, Nicuşor Dan este la a treia încercare de obținere a funcției de primar general al Capitalei, după candidaturile din 2012 și 2016. Astfel, candidatul Alianței USR-PLUS și al PNL la Primăria București este binecunoscut bucureștenilor, însă puțini își mai amintesc e meserie are la bază Nicușor Dan.

Meseria lui Nicușor Dan, candidatul susținut de PNL și USR-PLUS la Alegerile locale 2020

Nicușor Dan are 50 de ani, fiind născut la Făgăraș, județul Brașov, la 20 de decembrie 1969. Candidatul USR-PLUS și PNL la Alegerile locale 2020 este matematician de profesie, are un doctorat la Paris și este un cunoscut activist social. 

Citește și: Alegeri locale 2020. Este obligatorie masca de protecție în cabina de vot?

Nicușor Dan a venit în Capitală la 18 ani, pentru a studia matematica la Universitatea din București, iar în 1992 a plecat la Paris pentru a-și continua studiile, obținând un doctorat. S-a întors în București în 1998, spunând că nu s-a putut adapta la cultura franceză și pentru că dorea să ajute la schimbarea României, așa cum a declarat în decursul anilor. Acum, Nicușor Dan este profesor de matematică și cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române.

În 2006, Nicușor Dan a fondat Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul”, ca o reacție la demolarea caselor de patrimoniu de către afaceriștii imobiliari, construcția de blocuri înalte de locuințe în cartiere protejate, cât și scăderea suprafețelor spațiilor verzi din București. Ulterior a blocat în instanţă mai multe proiecte care ar fi afectat clădirile istorice din Bucureşti şi spaţiile verzi.

Nicușor Dan candidează a 3-a oară la Primăria București la Alegerile locale 2020

În noiembrie 2011, Nicușor Dan a anunțat că va candida la funcția de primar general la alegerile locale din 2012. S-a clasat atunci pe locul al 3-lea, un rezultat foarte bun având în vedere faptul că nu a fost susținut de vreun partid și și-a făcut campania cu voluntari.

Pe data de1 iulie 2015 anunţă înfiinţarea Uniunii Salvaţi Bucureştiul, formațiune care a obținut un rezultat neașteptat de bun la alegerile locale din 2016, trimițând 15 consilieri în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, număr aproape dublu faţă cel al consilierilor PNL

Nicuşor Dan a candidat și în 2016 pentru postul de primar general şi a întrunit 30,5% din opţiuni, sub scorul de 46% al Gabrielei Firea (PSD), dar aproape de 3 ori mai mult decât cel al candidatului liberal Cătălin Predoiu.

La Alegerile Locale din 2020, Nicuşor Dan candidează din nou pentru funcția de primar general, fiind susținut de USR-PLUS și PNL. „Vă propun să facem dintr-un oraș sufocat de trafic, poluat, aproape în incapacitate de plată, cu operatorul de încălzire în faliment, din care fugim unde vedem cu ochii la fiecare sfârșit de săptămână, un București prosper, verde, curat, în care toți copiii să crească sănătos și echilibrat, în care pensionarii să aibă o viață demnă și liniștită, care să devină o referință educațională, culturală și de business în sud-estul Europei. Pare imposibil, nu-i așa? Mă pregătesc de 14 ani pentru asta”, este mesajul transmis de acesta pe site-ul de campanie.

În august 2016, Uniunea Salvaţi Bucureştiul devine Uniunea Salvaţi România şi începe să se organizeze ca partid la nivel naţional.

Un an mai târziu, Nicușor Dan și-a anunțat demisia in USR.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri