Live

Video Un meșter din Horezu a povestit cum s-a trezit cu Charles în atelierul lui de ceramică: A intrat în curte, am zis că doar seamănă cu el

Data publicării:
Meșterul Ion Paloși în atelierul său de ceramică din Horezu. Foto: Captură Digi24

România a devenit în ultimii 20 de ani un loc de suflet pentru noul Rege al Marii Britanii. În vizitele sale, Regele Charles al III-lea a stat de vorbă cu oamenii simpli și a încercat să se conecteze cât mai mult cu tradițiile și meșteșugurile locale. S-a întâmplat și în timpul vizitei sale din 2005, din județul Vâlcea, acolo unde a pictat o farfurie din ceramică și s-a cazat la Mănăstirea Horezu.

Meșterul Ion Paloși a avut ocazia să-l vadă pe Charles pășind în atelierul lui de ceramică din Horezu. Povestește și acum, cu emoție, cum, din senin, s-a trezit cu suita regală în propria-i curte.

"Eram în atelier, modelam, iar soția picta și, la un moment dat, au intrat persoane, vreo 4 - 5 persoane în curte și îi zic soției: Uite ce seamănă tipul de a intrat cu Prințul Charles. Și zice și ea că: Da, seamănă, chiar seamănă foarte bine, dar n-are cum să fie. Am mai stat și la un moment dat am remarcat că era cu suita regală. Au închis porțile, au venit, s-au prezentat și, într-adevăr, era Prințul Charles. Am intrat în discuții și totul a decurs foarte bine. Mi-a lăsat o impresie deosebită de o modestie și de un calm care te surprinde. Nu în fiecare zi îți intră un prinț în casă și-n atelier", spune Ion Paloși. 

Vizita a fost scurtă, de doar câteva minute. Cucerit de meșteșugul ceramicii de Horezu, Charles s-a întors în atelier.

Ion Paloși - meșter: "Și atunci am stat mai mult, chiar vreo două ore a stat aici la noi. Și-a manifestat dorința de a încerca să picteze. Pictura l-a fascinat, chiar a făcut o farfurie, a pictat-o exact cum ar face orice începător."

Acum, la loc de cinste, stă farfuria pictată și semnată de noul rege al Marii Britanii. Charles a poposit atunci patru zile în județul Vâlcea, timp în care a cutreierat mai multe sate din zonă.

Elena Alexandru - jurnalist Digi24: "Regele Charles a ales să meargă la pas pe un drum, pe o distanță de 5 kilometri, pentru a se bucura de frumusețile peisajului, dar și pentru că aflase că, în trecut, aici existau foarte multe locuri unde se ascundeau haiducii."

Pe toată durata șederii sale în Vâlcea, Charles a fost cazat la Mănăstirea Horezu. Ca în fiecare vizită, s-a bucurat de bucatele tradiționale și s-a declarat cucerit de dulceața făcută de măicuțe.

Gigi Niță - fostul primar al orașului Horezu: "Regele Angliei de astăzi este cetățean de onoare al orașului Horezu. Ce înseamnă asta pentru Horezu? Am pus Horezu pe harta lumii. E mare treabă."

În semn de mulțumire, Charles a trimis atunci o scrisoare oficială autorităților locale.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Regele Charles al III-lea își reia activitățile publice. Starea sa de sănătate este „foarte încurajatoare”, anunță Palatul Buckingham

Regele Charles deschide pentru prima dată pentru public Castelul Balmoral, unde a murit Regina Elisabeta a II-a

Primul mesaj public al prinţului William, după diagnosticul de cancer al Regelui Charles

Regina Camilla și Brigitte Macron au jucat ping-pong. Momentul a devenit viral

Partenerii noștri