Live

Dolarul s-a depreciat semnificativ marți, după publicarea datelor privind rata inflației în SUA pe luna noiembrie

Data publicării:
Dolar american. Foto: Profimedia Images

Dolarul american s-a depreciat semnificativ marţi, după publicarea unor date care arată că inflaţia în SUA a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna noiembrie, ceea ce deschide calea pentru o acţiune mai modestă din partea Rezervei Federale americane (Fed), informează AFP.

În jurul orei 13.35 GMT, dolarul era în scădere cu 1,05%, fiind cotat la 1,0649 dolari pentru un euro şi înregistra de asemenea o scădere semnificativă în raport cu lira sterlină şi yenul japonez.

Conform datelor privind indicele preţurilor de consum publicate marţi de Departamentul american al Muncii, inflaţia a înregistrat o încetinire peste aşteptări în luna noiembrie, până la un avans de 7,1% în ritm anual, după o creştere cu 7,7% în octombrie. 

Comparativ cu luna anterioară, preţurile nu au crescut decât cu 0,1% în luna noiembrie, după un avans de 0,4% în octombrie. Analiştii intervievaţi de MarketWatch prognozau o rată anuală a inflaţiei de 7,3% şi o creştere cu 0,2% a preţurilor de la o lună la alta.

Rata anuală a inflaţiei a început să încetinească, pe măsură ce încep să se risipească efectele majorărilor de preţuri de la finele anului trecut. În plus, politica Rezervei Federale de majorare agresivă a dobânzilor începe şi ea să afecteze cererea, notează Agerpres.

Datele privind rata inflaţiei în luna noiembrie au fost publicate într-un moment în care oficialii Rezervei Federale americane se reunesc pentru ultima şedinţă de politică monetară din acest an. Analiştii se aşteaptă ca oficialii Fed să decidă miercuri o majorare a costului creditului cu 50 de puncte de bază, după patru majorări succesive de câte 75 de puncte de bază.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a spus luna trecută că banca centrală a SUA ar putea să înceapă să îşi reducă amploarea majorărilor de dobândă chiar din luna decembrie

Editor : M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Execuție” în 21 de minute! VIDEO Ostapenko nu a suportat umilința și a izbucnit. Gestul făcut și la finalul meciului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Refugiaţii palestinieni din Rafah au scris pe corturi mesaje de mulțumire pentru studenții care protestează în campusurile americane

Peste 100 de tornade au devastat centrul Statelor Unite în ultimele trei zile. Cinci morți și zeci de răniți

După SUA, și Polonia îi cere lui Olaf Scholz să trimită Ucrainei rachete Taurus

Mahmoud Abbas, apel disperat către SUA: „Opriți un asalt al Israelului asupra oraşului Rafah. Ar fi cel mai mare dezastru”

Partenerii noștri