Live

Orban despre estimarea Comisiei Europene privind deficitul bugetar: Timpul va dovedi cine are dreptate

Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat miercuri că, potrivit estimărilor Guvernului, în acest an deficitul bugetar va fi de 6,7% din PIB şi a adăugat că timpul va dovedi dacă această estimare a fost una corectă, informează Agerpres.

El a răspuns astfel unei întrebări legate de faptul că previziunile Comisiei Europene indică un deficit bugetar de până la 9,2% din PIB anul acesta pentru România, mai mare decât cel de 6,7% din PIB anunţat de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

"În conformitate cu actualul buget care a fost reglementat prin ordonanţa de rectificare, acestea sunt estimările noastre, care sunt şi rezultatul prognozei care a fost realizată de Comisia de prognoză. (...) Timpul va dovedi cine are dreptate. Noi suntem preocupaţi, pe de o parte, de reducerea la maximum a riscului de răspândire a virusului, de apărarea vieţii şi sănătăţii românilor. Evident, suntem preocupaţi de o implementare graduală, bine gândită, a fiecărui pas de relaxare, care să nu ducă la creşterea numărului de infectări. Şi, de asemenea, punem la punct programul de clădire naţională, de repornire a economiei care să ne permită trecerea cât mai rapidă peste această criză economică provocată de epidemie", a afirmat Orban, în cadrul unei conferinţe de presă, la Academia Tehnică Militară.

Economia României va înregistra o scădere semnificativă, de 6%, în 2020, după mai mulţi ani de creştere robustă, în timp ce deficitul guvernamental este preconizat să ajungă până la 9,2% din PIB, potrivit previziunilor economice de primăvară, publicate miercuri de Comisia Europeană.

Pe 15 aprilie, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, preciza că deficitul bugetului general consolidat urcă la 6,7% din PIB la prima rectificare bugetară din acest an, în condiţiile în care măsurile adoptate pentru stimularea economiei reprezintă 3% din PIB.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dezastrul economic provocat de schimbările climatice este de șase ori mai grav decât se credea (studiu)

Trei „mituri urbane” care au dus România la periferia economiilor OCDE. Explicațiile economistului-șef al BNR, Valentin Lazea

Comisia Europeană investighează produsele din oțel provenite din China

Nou sistem informatic la Casa Națională de Pensii. Cu aplicaţia „e-Talon”, cuponul de pensie va fi emis automat în format electronic

Partenerii noștri