Live

Agenţia de securitate a Ucrainei spune că a descoperit o rețea rusă de spionaj în care e implicat un parlamentar de la Kiev

Data actualizării: Data publicării:
Andrii Derkaci (centru) a fost sancţionat de SUA pentru tentativă de influenţare a alegerilor prezidenţiale din Statele Unite în 2020. Foto: Jake Tapper/ Twitter

Principala agenţie de securitate internă a Ucrainei a anunţat vineri că a descoperit o reţea rusă de spionaj în care este implicat parlamentarul ucrainean Andrii Derkaci, acuzat anterior de Statele Unite că este agent rus, transmite Reuters.

Serviciul de Securitate de Stat (SBU) a declarat că Derkaci, despre care nu a fost dezvăluit locul în care se află în prezent, a înfiinţat o reţea de firme private de securitate pentru a le folosi cu scopul de a facilita şi a sprijini intrarea unităţilor ruseşti în oraşele ucrainene în timpul invaziei ruse începute pe 24 februarie.

Derkaci nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii. El a negat anterior că ar fi comis infracţiuni şi a spus că devenit o ţintă pentru că a demascat corupţia.

Într-o declaraţie, SBU a citat mărturia consilierului parlamentar al lui Derkaci, Ihor Kolihaiev, despre care informează că a fost arestat la începutul războiului şi acuzat că a acţionat ca intermediar între Derkaci şi agenţia de informaţii militare a Rusiei.

Kolihaiev a declarat că firmele de securitate ale lui Derkaci „trebuiau să asigure trecerea vehiculelor (ruseşti), să urce în vehicule blindate cu steaguri ruseşti şi, astfel, să asigure intrarea paşnică în oraşe” a armatei ruse.

SBU a mai informat că Derkaci a primit sume în valoare de 3-4 milioane de dolari la fiecare câteva luni pentru a duce la îndeplinire acest plan, conform Agerpres.

Derkaci a fost sancţionat de Trezoreria SUA în septembrie 2020 pentru tentativă de influenţare a alegerilor prezidenţiale din SUA în 2020. În anunţul sancţionării sale se afirma că acesta a fost „de peste un deceniu, un agent rus activ”.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul lui Zelenski de Paşte: Dumnezeu are steagul ucrainean pe umăr. Cu un astfel de aliat, viaţa va învinge în faţa morţii

În timp ce armata lui bombarda Ucraina, Putin asista la slujba de Înviere

Volodimir Zelenski anunță că armata ucraineană a mai doborât un bombardier rusesc deasupra Donețk

Volodimir Zelenski a fost pus de Moscova pe lista persoanelor căutate în Rusia

Partenerii noștri