Live

Video&Foto Forța incendiului din Oregon, comparată cu cea a unui uragan. Flăcările sunt atât de intense încât "își pot crea propria vreme"

Data actualizării: Data publicării:
"Bootleg Fire” a ars deja o suprafață mai mare decât cea a Los Angeles. Foto: Profimedia Images

Incendii uriaşe devastează Statele Unite, unele atât de periculoase încât pompierii le-au comparat cu nişte "monştri". "Bootleg Fire" din Oregon este unul dintre cele mai puternice, a ars deja o suprafață mai mare decât cea a orașului Los Angeles și, alimentat de vânt și seceta severă, devine tot mai intens.  Forța sa a fost comparată cu cea a unui uragan.

Incendiul Bootleg este cel mai mare dintre cele 70 de focare active majore care au afectat până joi peste 400.000 de hectare din 11 state americane, potrivit National Interagency Fire Center (NIFC). De asemenea, Bootleg este al şaselea cel mai mare incendiu înregistrat în Oregon începând din 1900, conform cifrelor departamentului forestier al statului, potrivit BBC.

Suprafața arsă în urma incendiului din Oregon, mai mare decât cea a Los Angelesului 

Incendiul a izbucnit pe 6 iulie, iar de atunci și până în prezent a ars deja o zonă mai mare decât suprafața orașului Los Angeles.Este unul dintre cele peste 80 de incendii majore dezlănțuite în 13 state americane, provocate de valurile de căldură recente și de vânturile puternice.

Incendiul Bootleg din Oregon a forțat cel puțin 2.000 de locuitori din majoritatea zonelor rurale să-și abandoneze casele. Până acum au fost distruse cel puțin 160 de case și clădiri. Nu au fost încă raportate decese.

Cei peste 2000 de pompieri care luptă cu flăcările spun că aproximativ o treime din perimetrul incendiului a fost stins, însă pericolul rămâne uriaș. 

"A trebuit să luptăm pentru aproape fiecare metru, dar suntem pe drumul cel bun", a declarat John Flannigan, șeful secției operaționale a pompierilor, la o conferință de presă, luni.

Flannigan a descris intensitatea focului ca fiind precum cea a unui uragan, spunând că focul a smuls copacii din pământ.

Focul este atât de intens încât "își creează efectiv propria vreme"

Flacăra a crescut atât de mult încât își creează efectiv propria vreme. Incendiile sălbatice intense, precum Bootleg, se mișcă cu o energie atât de mare încât pot crea "nori pirocumulus", cunoscuți și sub numele de „nori de foc”. Acești nori sunt atât de fierbinți și mari încât pot genera propriile fenomene meteorologice, cum ar fi uraganul și fulgerele.

„Focul este atât de mare și generează atât de multă energie și căldură extremă încât schimbă vremea”, a spus Marcus Kauffman, un purtător de cuvânt al Departamentului forestier de stat. „În mod normal vremea prezice cum va evolua focul. În acest caz, focul prezice cum va evolua vremea. ”

Un locuitor din apropierea orașului Bly, a cărui casă a fost distrusă de incendiul Bootleg, a povestit cum a privit focul cum mistuia copacii și se îndrepta spre locuința sa. „Era roșu, ca și cum am fi fost pe Marte”, a spus el.

Incendiul, care arde la 480 de kilometri sud-est de Portland, amenință să distrugă alte mii de proprietăți pe măsură ce continuă să se răspândească. Au fost înființate două centre de evacuare pentru locuitorii din mai multe orașe, inclusiv Klamath Falls și Redmond.

Printre alte state puternic afectate de cea mai recentă serie de incendii se numără California, Idaho, Montana şi Alaska.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, frecvenţa şi intensitatea din ce în ce mai mari a incendiilor de vegetaţie sunt, în mare parte, o urmare a secetei prelungite, un simptom al schimbărilor climatice. 

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O treime din populația SUA, afectată de incendiile din Canada

La ce vârstă ies la pensie și cum se calculează pensiile pentru militarii din alte țări NATO

Mai multe țări occidentale cer tragerea la răspundere a regimului Assad pentru atrocitățile comise în cei 12 ani de război civil

Coreea de Nord spune că a tras racheta balistică de sâmbătă pentru a arăta că are putere de „contraatac nuclear letal”

Partenerii noștri