Live

Premierul Armeniei denunță o „tentativă de lovitură de stat militară” și le cere oamenilor să iasă în stradă

Data actualizării: Data publicării:
Premierul armean Nikol Pashinyan a denunțat o „tentativă de lovitură de stat militară”. Foto: GettyImages

Premierul armean Nikol Pashinyan a denunțat o „tentativă de lovitură de stat militară”, după ce forțele armate ale țării au cerut demisia sa și a cabinetului său. El și-a îndemnat susținătorii să iasă în stradă în capitala țării, Erevan, relatează BBC.

Anunțul vine după ce armata declarase că premierul „nu mai poate lua decizii rezonabile”, după ce a demis un înalt comandant militar.

Consider declarația Statului Major al Forțelor Armate drept o tentativă de lovitură de stat. Îi invit pe toți susținătorii noștri în Piața Republicii chiar acum, a scris Pashinyan pe Facebook.

Pashinyan l-a demis de asemenea pe șeful statului major, Onik Gasparyan.

Totul a pornit de la demiterea șefului ajunct de stat major, Tigran Khachatryan, care ridiculizase afirmațiile lui Pashinyan conform cărora rachetele Iskander furnizate de Rusia - principalul aliat militar al Armeniei - nu au fost în stare să-și atingă țintele în timpul conflictului Nagorno-Karabakh.

Pashinyan s-a confruntat cu proteste în masă anul trecut, după ce Armenia a pierdut conflictul cu Azerbaidjanul pentru regiunea disputată Nagorno-Karabakh.

Nagorno-Karabakh este o enclavă recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar care a fost controlată de etnici armeni încă de la armistițiul din 1994.

În timpul sângeroaselor lupte de la sfârșitul anului trecut, care au durat 6 săptămâni, Azerbaidjanul nu numai că a recucerit zonele din jurul enclavei, ci și preluat și controlul asupra orașului-cheie Shusha, din interiorul enclavei.

Conform acordului intermediat de Rusia, Azerbaidjanul păstrează zonele pe care le-a capturat.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Nota surprinzătoare primită de Radu Drăgușin după ce a jucat 103 de minute în ultimul meci al sezonului pentru Tottenham

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tentativă de lovitură de stat în Republica Democratică Congo. Autorul acesteia a fost ucis

Erdogan a grațiat şapte generali condamnaţi pentru puciul din 1997

Putin a fost de acord să retragă militarii ruși staționați în mai multe regiuni din Armenia

Rusia se infiltrează tot mai profund în Africa, în stil neocolonial. „Consilieri” ai Kremlinului și arme rusești au ajuns în Niger

Partenerii noștri