Live

Prima țară care introduce săptămâna de muncă de 4 zile. Angajații vor primi aceleași salarii, dar vor lucra mai puțin

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Companiile din Republica Dominicană se pregătesc pentru un proiect pilot prin care vor introduce săptămâna de lucru de patru zile, relatează The Guardian.

Inițiativa ar urma să fie lansată în februarie și să dureze 6 luni. Angajații vor primi același salariu, a spus guvernul dominican, iar săptămâna standard de muncă va fi redusă de la 44 de ore la 36 de ore, de luni până joi.

„Acordă prioritate oamenilor, îmbunătățindu-le sănătatea și bunăstarea și promovând o productivitate durabilă și ecologică”, a spus ministrul muncii, Luis Miguel de Camps.

Printre companiile care se așteaptă să participe se numără Claro, o companie de telecomunicații din America Latină; compania electrică EGE Haina; IMCA, un producător de echipamente grele, și agenția națională de asigurări de sănătate a guvernului.

O universitate locală are sarcina de a analiza rezultatele, inclusiv orice schimbări legate de starea de sănătate a angajaților și relația dintre muncă și viața lor personală.

În prezent, companiile din Republica Dominicană alocă de obicei opt ore de muncă în fiecare zi a săptămânii și alte patru sâmbăta, deși sunt libere să distribuie orele după cum consideră de cuviință, cu condiția să nu depășească 44 de ore pe săptămână.

Marea Britanie a lansat în 2023 ceea ce a fost considerat, la acea vreme, cel mai mare proiect-pilot din lume pentru o săptămână de lucru de patru zile și a constatat că rezultatele au fost pozitive. De asemenea, unele companii din SUA au trecut la o săptămână de lucru mai scurtă, în timp ce în Chile, parlamentarii au aprobat un proiect de lege pentru a reduce săptămâna de lucru de la 45 la 40 de ore.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Englezii l-au descoperit pe ”românul care e atât de bogat încât a uitat că are una dintre cele mai tari mașini din istorie”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

20% dintre tinerii români nici nu învață, nici nu muncesc. "E un mit periculos, că avem prea mulți studenți. Suntem într-un mare risc"

Angajați CFR beți la muncă, un bărbat care răspundea de siguranța feroviară avea o alcoolemie de 1,39 mg/l. Raport îngrijorător în gări

Paradoxul pensiilor din România. Pensia anticipată e mai mare decât cea la termen

80 de angajați ai combinatului de alumină din Tulcea au fost disponibilizați, după ce producția s-a oprit în 2022

Partenerii noștri