Live

Parlamentul European atenţionează că Ungaria trebuie să respecte valorile fundamentale, în contextul extinderii „stării de pericol”

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Comisia de libertăţi civile a Parlamentului European (LIBE) şi-a exprimat îngrijorarea faţă de intenţia parlamentului de la Budapesta de a vota extinderea „stării de pericol” în Ungaria şi modificările aferente la Codul Penal ungar, în contextul eforturilor de limitare a răspândirii epidemiei COVID-19, indică un comunicat difuzat marţi pe site-ul Parlamentului European, potrivit Agerpres.

''În numele Comisiei de libertăţi civile, aş dori să exprim îngrijorarea noastră privind intenţia Adunării Naţionale ungare de a vota extinderea 'stării de pericol' în Ungaria şi schimbările aferente la Codul Penal. Suntem conştienţi că statele membre au o responsabilitate de a lua măsuri de protecţie în aceste vremuri dificile, dar aceste măsuri întotdeauna trebuie să garanteze că drepturile fundamental, statul de drept şi principiile democratice sunt protejate'', a declarat preşedintele LIBE, Juan Fernando López Aguilar.

În acest context, LIBE va solicita Comisiei Europene să evalueze dacă legile propuse respectă valorile incluse în articolul 2 al Tratatului privind Uniunea Europeană şi să le reamintească statelor membre că au responsabilitatea de a respecta şi de a proteja aceste valori comune.

La 23 martie, guvernul ungar a prezentat un proiect de lege privind autorizarea executivului să conducă prin ordonanţe. Deşi legislativul ungar nu a adoptat deocamdată propunerea, coaliţia guvernamentală Fidesz-KDNP, ce controlează două treimi din numărul de parlamentari, poate promova această lege în 31 martie.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Presa din Ungaria: „E oficial, românii trăiesc mai bine decât maghiarii”

Peter Szijjarto critică Bruxelles-ul pe tema migrației. Ce priorități are Ungaria pentru președinția UE

Înainte să-și viziteze aliații din Serbia și Ungaria, dictatorul chinez se va întâlni cu Macron și Von der Leyen la Paris

Xi Jinping va face un turneu european în luna mai. Ce țări va vizita liderul de la Beijing

Partenerii noștri