Live

Ungaria ar urma să ridice starea de urgenţă, care a stârnit numeroase controverse, pe 20 iunie

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Ungaria ar putea ridica starea de urgență, care a iscat numeroase controverse, pe 20 iunie, potrivit Guvernul ungar, scrie Agerpres, citând AFP și Reuters.

"Un proiect de lege care cere guvernului să pună capăt stării de urgenţă este înaintat astăzi parlamentului", a scris ministrul Justiţiei, Judit Varga, pe Facebook, adăugând că "odată cu adoptarea acestei legi, starea de urgenţă ar urma să se încheie la 20 iunie în Ungaria".

Legislaţia de urgenţă adoptată la 30 martie i-a acordat premierului Orban puterea de a guverna prin decret până când cabinetul său declară încheiată pandemia. Unele decrete au restrâns puterile autorităţilor locale şi mijloacele lor financiare pentru a combate pandemia.

Citește și: Democrația, în pericol din cauza coronavirusului. Cum profită de pandemie liderii politici aspiranți la dictatură

Poliţia a anchetat de asemenea zeci de persoane acuzate de "alarmism" după ce au publicat afirmaţii critice pe reţelele de socializare în privinţa gestionării epidemiei.

Mai mulți oficiali europeni și-au exprimat îngrijorarea și criticile la adresa șefului Executivului, acuzându-l pe Viktor Orban că încearcă să slăbească democrația în țara membră a UE.

Comisia Europeană a cerut la începutul lunii mai ca Ungaria, vizată din septembrie 2018 de o procedură judiciară pentru presupuse încălcări ale valorilor fondatoare ale UE, "să revină în clubul ţărilor incontestabil democratice". Budapesta a respins toate aceste critici.

Citește și: SUA, îngrijorate de situația din Ungaria, după ce Viktor Orban şi-a atribuit puteri aproape nelimitate în lupta împotriva COVID-19

"În ultimele luni, guvernul ungar a fost atacat cu acuzaţii fără fundament, însă informaţiile înşelătoare în legătură cu noi s-au dovedit încă o dată false", a scris marţi Judit Varga. Ea a cerut că detractorii "să îşi ceară scuze că au dus o campanie de defăimare, în loc să coopereze în lupta împotriva virusului".

Rugat să clarifice dacă ridicarea stării de urgenţă înseamnă şi anularea puterilor speciale ale premierului, purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, a spus că "prin definiţie cele două merg mână în mână".

Editor: Cristina Iancu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Tragedie! Un campion a anunțat că fiul său în vârstă de 15 luni a murit: ”Prietenul meu e fără viață. Vă rog, ajutați-mă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă a eşuat. Să vină, în sfârşit, epoca suveraniştilor

Xi Jinping merge în vizită în Ungaria, luna viitoare: „E în interesul nostru. China e mai puternică decât UE”

Orban face campanie împotriva Comisiei Europene la alegerile europarlamentare: „Luați-vă pălăria și plecați”

Orban spune că Ungaria nu se va implica deloc în războiul dintre Rusia şi Ucraina: „Nu e războiul nostru”

Partenerii noștri