Live

Volodimir Zelenski merge la summitul G7 din Japonia pentru a se întâlni cu președintele Joe Biden

Data publicării:
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va merge în Japonia, la summitul G7. Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni cu omologul său american Joe Biden la summitul G7 de la Hiroshima, a declarat vineri şeful său de cabinet, Andrii Iermak.

Cei doi lideri urmează să discute în special despre coaliţia internaţională care s-a angajat să antreneze piloţi ucraineni pe avioane de luptă, inclusiv F-16, la care Joe Biden şi-a anunţat vineri sprijinul, ceea ce "va permite Ucrainei să aibă foarte curând tot ce trebuie ca să-şi apere cerul", a spus şeful de cabinet, potrivit Agerpres.

El a confirmat că preşedintele ucrainean va călători în Japonia pentru G7. Participarea lui Zelenski la summit fusese deja confirmată, însă nu era clar dacă o va face prin videoconferință sau va călători până acolo.

Joe Biden, care participă la summitul G7 din Japonia, i-a asigurat pe interlocutorii săi că susţine "o iniţiativă comună vizând antrenarea de piloţi ucraineni pe avioane de luptă de generaţia a patra, inclusiv F-16", potrivit unui înalt responsabil al Casei Albe.

Această decizie a fost apreciată drept "istorică" de preşedintele Zelenski care a spus că aşteaptă cu nerăbdare "să discute despre aplicarea practică" a planului, la Hiroshima.

Anunţul a fost salutat rapid de Regatul Unit şi Ţările de Jos, care au anunţat marţi în Islanda că vor să pună bazele unei coaliţii internaţionale pentru a dona Ucrainei avioane F-16.

Danemarca va contribui la antrenarea piloților ucraineni pe avioane F-16

Vineri, ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, a anunțat că și țara sa va contribui la instruirea piloților ucraineni pe avioane de tip F-16.

"Danemarca va depune toate eforturile pentru a face din aceasta o contribuţie prioritară. Ne vom pune de acord asupra mai multor detalii cu aliaţii noştri apropiaţi", a afirmat ministrul într-un comunicat, salutând unda verde "pozitivă" a preşedintelui american Joe Biden.

El nu a precizat, însă, dacă Danemarca va contribui la livrarea unor avioane.

Forţele aeriene daneze dispun de aproximativ 40 de avioane F-16, dintre care aproximativ 30 sunt operaţionale. Ţara nordică a început recent să primească primele sale F-35 din generaţia a cincea destinate să le înlocuiască.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Serviciile de securitate ucrainene spun că au prins mai mulți agenți ruși care pregăteau asasinarea lui Zelenski

Trump compară guvernul lui Biden cu Gestapo-ul nazist: „Ei bine, acum trebuie să scoatem mănuşile”

Mesajul lui Zelenski de Paşte: Dumnezeu are steagul ucrainean pe umăr. Cu un astfel de aliat, viaţa va învinge în faţa morţii

Volodimir Zelenski anunță că armata ucraineană a mai doborât un bombardier rusesc deasupra Donețk

Partenerii noștri