Volodimir Zelenski merge la summitul G7 din Japonia pentru a se întâlni cu președintele Joe Biden

Data publicării:
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, coboară scările unui avion la Djedda, Arabia Saudită, pe 19 mai 2023.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va merge în Japonia, la summitul G7. Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni cu omologul său american Joe Biden la summitul G7 de la Hiroshima, a declarat vineri şeful său de cabinet, Andrii Iermak.

Cei doi lideri urmează să discute în special despre coaliţia internaţională care s-a angajat să antreneze piloţi ucraineni pe avioane de luptă, inclusiv F-16, la care Joe Biden şi-a anunţat vineri sprijinul, ceea ce "va permite Ucrainei să aibă foarte curând tot ce trebuie ca să-şi apere cerul", a spus şeful de cabinet, potrivit Agerpres.

El a confirmat că preşedintele ucrainean va călători în Japonia pentru G7. Participarea lui Zelenski la summit fusese deja confirmată, însă nu era clar dacă o va face prin videoconferință sau va călători până acolo.

Joe Biden, care participă la summitul G7 din Japonia, i-a asigurat pe interlocutorii săi că susţine "o iniţiativă comună vizând antrenarea de piloţi ucraineni pe avioane de luptă de generaţia a patra, inclusiv F-16", potrivit unui înalt responsabil al Casei Albe.

Această decizie a fost apreciată drept "istorică" de preşedintele Zelenski care a spus că aşteaptă cu nerăbdare "să discute despre aplicarea practică" a planului, la Hiroshima.

Anunţul a fost salutat rapid de Regatul Unit şi Ţările de Jos, care au anunţat marţi în Islanda că vor să pună bazele unei coaliţii internaţionale pentru a dona Ucrainei avioane F-16.

Danemarca va contribui la antrenarea piloților ucraineni pe avioane F-16

Vineri, ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, a anunțat că și țara sa va contribui la instruirea piloților ucraineni pe avioane de tip F-16.

"Danemarca va depune toate eforturile pentru a face din aceasta o contribuţie prioritară. Ne vom pune de acord asupra mai multor detalii cu aliaţii noştri apropiaţi", a afirmat ministrul într-un comunicat, salutând unda verde "pozitivă" a preşedintelui american Joe Biden.

El nu a precizat, însă, dacă Danemarca va contribui la livrarea unor avioane.

Forţele aeriene daneze dispun de aproximativ 40 de avioane F-16, dintre care aproximativ 30 sunt operaţionale. Ţara nordică a început recent să primească primele sale F-35 din generaţia a cincea destinate să le înlocuiască.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri