Live

„Houston, avem o problemă”. Roverul NASA de pe Marte a alertat echipa de pe Pământ

Data actualizării: Data publicării:
Roverul Perseverance a forat în solul marțian. Foto: Facebook/NASA

În timp ce transfera o probă de rocă în depozitul său, senzorul Perseverance a indicat o anomalie și a alertat echipa NASA de pe Pământ. Resturi mici de rocă împiedică brațul robotizat al roverului să entașeze probele colectate. 

Problema a fost raportată inițial către echipele NASA la finalul lunii decembrie, însă abia o săptămână mai târziu cercetătorii de pe Pământ au reușit să găsească motivul pentru care brațul robotic al roverului nu mai funcționa.

Perseverance este în proces de colectare a probelor de rocă pentru a le trimite înapoi pe Pământ. La început, lucrurile au mers bine. A fost extrasă cu succes o mostră dintr-o rocă marțiană, numită Issole. 

Citește și FOTO  Ce ascund rocile marțiene. Roverul Perseverance a forat în solul de pe Marte pentru „a privi ceva ce nimeni n-a văzut vreodată”

Cu toate acestea, în timp ce a transferat proba în depozitul său, senzorul roverului a indicat o anomalie - un grad mai mare de rezistență. Imediat, roverul a încetat să efectueze carotajul și a alertat sistemul de monitorizare de pe Pământ, cerând instrucțiuni suplimentare. Incidentul a avut loc pe 29 decembrie.

Echipa NASA a căutat mai multe date pentru a înțelege natura anomaliei. O săptămână mai târziu, au găsit niște resturi de mărimea unor pietricele care obstrucționau buna funcționare a brațului robotic al sondei.

Inginerii NASA încearcă acum să găsească o soluție pentru a îndepărta resturile și a continua misiunea de sigilare și depozitare a probelor. 

Editor : Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Imagini spectaculoase surprinse de telescopul James Webb cu nebuloasa „Cap de Cal”

Explozii solare „gigantice” vor avea loc în perioada următoare. NASA vrea să se folosească de ele ca să afle cum ar fi viața pe Marte

NASA a primit o transmisiune prin laser de la 225 de milioane de kilometri distanță

Sonda Voyager 1 a transmis un mesaj de la 24 de miliarde de kilometri de Terra, pentru prima dată după cinci luni

Partenerii noștri