Interviurile Digi24.ro. Senatorul USR, Vlad Alexandrescu, despre numirile de manageri la instituțiile culturale și disputele din USR

Data actualizării: Data publicării:
vlad alexandrescu 24 de minute-1
Foto: Digi 24

Senatorul USR, Vlad Alexandrescu, este invitatul de astăzi la Interviurile Digi24.ro. Subiectele principale ale discuției sunt numirile de manageri la instituțiile culturale, legea privind identitatea de gen, ultimele dispute din cadrul USR, dar și anunțata fuziune USR-PLUS.

Despre numirile de manageri din instituțiile culturale

„Este un pas înainte în reforma culturii”, a spus senatorul USR. „E o regândire totală a felului în care se face managementul instituțiilor culturale publice”, a spus senatorul. Prin această lege se încearcă să se aducă, astfel, „principiul meritocrației în prim plan, de a încheia cu sinecurile politice”.

„Există și instituții culturale la nivel județean, în care deseori sunt puși în funcție oameni care nu au nicio legătură cu cultura, nu sunt oameni de cultură, sunt oameni de partid, puși pentru o  sinecură”, a spus Vlad Alexandrescu.

Legea prevede și noi condiții de concurs, precum și limitarea mandatelor, la două. În cazul unui manager care se dovedește a fi foarte bun, mandatul poate fi prelungit și a treia oară. De asemenea, actul normativ are în vedere transparentizarea concursului de management, prin publicarea proiectelor de management, dar și publicarea numelor experților care au făcut parte din comisie

„Deseori, sunt persoane care doar execută ordinele primarului sau ministrului”, a spus senatorul.

„E un pas înainte, legea a trecut de Senat și e acum în comisii, la Cameră”, a adăugat Alexandrescu, care a recunoscut că „legea nu este una populară” în acest moment.

Despre legea privind identitatea de gen

„Ideea din Parlament, care e una nefericită, e una îngrijorătoare: E prima oară când parlamentul intră cu bocancii în educație și spune «uite ce opinii și discuții nu puteți avea în clasă”. Ideologia de gen este o fumigenă pusă pe un ecran public ca să sperie niște pesoane, care vine cu ideea că unii copii vor fi influențați».

„Este o fumigenă din partea PMP, un partid eșuat, care nu mai are nimic de spus”, a spus Vlad Alexandrescu.

Problema, în opinia senatorului USR, este că această lege e susținută și de partide mari, precum PSD sau PNL.

„E periculos să se interzică în universități, catedre și studii despre acest subiect”.

Despre ultimele dispute din interiorul USR

USR e un partid viu. Poate prea viu.

Un partid modern e cel care își reprezintă alegătorii. Iar alegătorii nu își doresc ca USR să fie un partid vechi. Când sesizăm o problemă în interiorul USR, noi o spunem.

Sigur, sunt probleme interne legate de felul în care se iau deciziile, felul în care se impun anumite lucruri. Noi suntem acolo ca să spunem exact ce se întâmplă în partid. În momentul în care nu va mai conveni ce spun, o să mă retrag. Dar atâta vreme cât îndeplinesc acest mandat, mă consider foarte legat de cei pe care îi reprezint.

Despre susținerea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei

A fost o situație foarte ambiguă și întârziată nepermis cea privind validarea candidatului la Primăria Capitalei. Asta a creat o mare nemulțumire. Noi știm că acest candidat e Nicușor Dan. Și, în ciuda faptului că acest om e extrem de pregătit să preia conducerea Capitalei, cunoaște deciziile și corupția din Primărie, el nu a fost sprijinit de USR, foarte multă vreme.

De câteva săptămâni, Dan Barna se fotografiază cu Nicușor Dan, cu discreție. Nu e suficient. Nicușor Dan are nevoie de susținerea integrală a USR.

PNL a făcut un gest foarte frumos, că l-a desemnat candidatul independent sprijinit de PNL. Mă așteptam ca a doua zi, să apară Dan Barna și să spună același lucru. Ar fi dat un semnal de unitate. Doamna Firea nu mai poate rămâne primar. Vedem ce se întîmplă: se distruge patrimoniul, se distrug parcuri, nu avem apă caldă.

Acest lucru a nemulțumit foarte mulți useriști și trebuie rezolvat. Interesul e ca Opoziția să aibă un singur candidat. Nicușor Dan are multe idei, proiecte, are o viziune despre București, cunoaște funcționarea Primăriei mai bine decât noi. Sunt convins că, odată ajuns acolo, ar pune lucrurile pe un făgaș normal.

Nicușor Dan este fondatorul USR. E un om care militează pentru politica altfel. E important ca echipa de primari a Opoziției să fie una de oameni integri, dispuși să lucreze cu primarul general.

Fuziunea USR-PLUS și candidații comuni la alegerile locale

Lucrurile merg prost. E o fază aproape finală în ierarhia candidaților pentru București, nu s-a creat, însă, o fuziune, între listele USR și listele PLUS. Unele sectoare sunt mai avansate, la altele nu există niciun fel de acord. Procesul de fuziune e la nivel de tatonare între filialele locale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri