Exclusiv Marcel Ciolacu, despre gaura din buget: Ne vom încadra într-un deficit de maximum 5,5%

Data actualizării: Data publicării:
Ion?Marcel Ciolacu, Prime Minister of Romania, taken during a press conference after the joint talks with Olaf Scholz, Federal Chancellor (not pictured here) in the Federal Chancellery in Berlin, July 4th, 2023.
Premirul Marcel Ciolacu. Sursa foto: Profimedia Images

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la Interviurile Digi24.ro, că România se va încadra într-un deficit de maximum 5,5% din PIB anul acesta. La sfârșitul lunii august, deficitul ajunsese deja la aproape 2,7%.

"Anul trecut am avut un deficit de 6,2%, regula de bază când vorbești cu Comisia este de la 6,2% să scazi cu 0,5% și de aici pleci și explici contextul. Oamenii nu sunt obtuzi și mie nu mi-a cerut nimic Comisia. Am zis de la început, dacă vreți 4,4%, eu pot să îl realizez, e o operație reușită, dar pacientul va fi decedat. Eu, părerea mea, că ne vom încadra într-un deficit de maximum 5,5%", a spus șeful Guvernului la Interviurile Digi24.ro.

Chestiunea legată de deficitul bugetar a fost discutată și de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, cu delegația FMI prezentă la București în această perioadă.

"După Comisia Europeană, ne atrage atenţia şi FMI. Vine Comisia Europeană li spune: «Aveţi grijă cu deficitul bugetar, dacă nu faceţi ceva, ajunge la cote alarmante. Sunteţi în pericol să vă suspendăm fondurile europene, toate, şi din Politica de coeziune şi din PNRR». Mai pe româneşte «v-aţi întins mai mult decât vă ajunge plapuma, cheltuiţi fără să puneţi nimic în loc şi sacul a ajuns la fund»", a scris, marţi, pe Facebook, ministrul Finanţelor.

Boloş a reiterat ideea că, în caz contrar, se pot pierde 75 de miliarde de euro.

"Miza? Riscul să pierdem 75 miliarde euro şi să închidem toate proiectele de investiţii, care ar rămâne fără sursă de finanţare: adică toate proiectele din bani europeni ce înseamnă drumuri noi, spitale noi, şcoli noi, sprijin pentru persoanele vulnerabile sau reţele de apă-canalizare s-ar opri", a mai transmis ministrul.

În prezent, gaura din buget e de 43 de miliarde de lei.

„2,66% din PIB este la sfârşitul lunii august, 43 de miliarde de lei”, a transmis Marcel Boloş.

Editor : C.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri