Primul selfie făcut în spațiu, scos la licitație. Mii de fotografii din spațiu au fost puse în vânzare

Data actualizării: Data publicării:
buzz aldrin isi face selfie in spatiu
Buzz Aldrin a făcut primul selfie în spațiu, în timpul misiunii Gemini XII, 1966. Foto: christies.com

O fotografie rară înfăţişându-l pe astronautul american Neil Armstrong pe suprafaţa Lunii, dar și primul selfie făcut de om în spațiu se numără printre miile de imagini din spaţiu care vor fi scoase la vânzare de casa de licitaţii Christie's în luna noiembrie, scrie Agerpres, preluând Reuters.

Un set de peste 2.400 de fotografii care documentează „epoca de aur a explorărilor spaţiale” constituie cea mai cuprinzătoare colecţie de acest fel scoasă vreodată la licitaţie, a precizat Christie's.

„Este probabil cea mai mare realizare creativă şi ingenioasă a umanităţii, coborârea în siguranţă a unui om pe suprafaţa Lunii şi revenirea sa pe Terra”, a declarat pentru Reuters James Hyslop, directorul Departamentului de ştiinţă şi istorie naturală din cadrul Christie's Londra.

„Privind câteva dintre aceste imagini, poţi să îţi închipui că eşti cu adevărat pe suprafaţa Lunii”, a mai precizat acesta.

Colecţia, intitulată „Călătorie către o altă lume”, strânsă timp de mai multe decenii de colecţionarul privat Victor Martin Malburet, reprezintă un amestec de imagini simbolice şi nu numai, care nu au fost date publicităţii de NASA la vremea respectivă.

Neil Armostrong, primul pas pe Lună

Piesa de rezistenţă a colecţiei este o fotografie nepublicată până acum, care îl înfăţişează pe Neil Armstrong în timpul misiunii Apollo 11, din 1969, când a devenit primul om ajuns pe Lună.

Însoţit în misiune de colegii săi Buzz Aldrin şi Mike Collins, Armstrong a rostit, în momentul aselenizării, o frază rămasă antologică: „Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”.

La vremea respectivă, niciuna dintre imaginile statice date publicităţii de NASA nu îl înfăţişau pe Armstrong, care, spune Hyslop, avea sarcina de a sta în spatele aparatului foto. Între timp însă, a ieşit la iveală o astfel de fotografie.

„Cele mai multe dintre imaginile pe care le puteţi vedea cu misiunea Apollo 11 îl înfăţişează pe Buzz Aldrin. Dar chiar la finalul misiunii, Buzz a luat camera şi a surprins rapid un instantaneu cu Neil. Fotografia a fost dată uitării după terminarea misiunii, pentru a fi redescoperită abia în anii '80”, a precizat Hyslop.

Imaginea este estimată la suma de 30.000 de lire sterline.

Buzz Aldrin, primul selfie în spațiu

O altă fotografie scoasă la licitaţie îl înfăţişează pe Aldrin în momentul în care a reuşit să se fotografieze singur în timpul misiunii Gemini XII, din 1966.

„Este primul selfie în spaţiu, selfie-urile au devenit atât de obişnuite în vremurile acestea... dar Buzz Aldrin a trebuit să întoarcă spre el o cameră de mari dimensiuni, care a surprins o frumoasă imagine cu Terra în fundal”, a spus Hyslop.

Printre imaginile scoase la licitaţie se află unele dintre primele fotografii de pe faţa îndepărtată a Lunii datând de la sfârşitul anilor '50, fotografii din timpul misiunilor Apollo ale NASA din anii '1960 şi '1970, precum şi imagini cu Planeta Roşie.

Licitaţia Christie's se desfăşoară în perioada 6-20 noiembrie 2020.

neil armstrong
Prima fotografie a unui om (Neil Armstrong) pe altă lume (Luna). Foto: christies.com
buzz
Buzz Aldrin a făcut primul selfie în spațiu, în timpul misiunii Gemini XII, 1966. Foto: christies.com

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri