Sari la conținut

Grădini pline de culoare, moda anului 2018

Culoarea în grădină este noul trend în amenajările peisagere. O spun designerii de spaţii verzi, care recomandă proprietarilor să evite plante verzi tot anul, în favoarea bulbilor de floare, care asigură în permanență o cromatică variată.

Prezent marţi, la Vocile Bihorului, Csaba Szoboszlai, managerul unei firme de spaţii verzi a vorbit despre nevoia de culoare din grădinile orădenilor.

"Orădenii, în număr foarte mare sunt interesaţi de frumosul de zi de zi. Grădinile din Oradea sunt într-o creştere maximă. Tot mai mulţi sunt interesaţi de grădinile cu flori. Şi parcul nostru floral a fost conceput astfel încât să avem diferite culori şi diferite flori."

Deşi în trecut, proprietarii de grădini insistau pe verdele coniferelor, acum există o cerere tot mai mare pentru bulbii de flori. Aceştia asigură un colorit diferit pe tot parcursul sezonului cald.

"În martie ştim că înfloresc 100 specii, în aprilie alte 100 şi mergem aşa până în capăt de sezon. În anii trecuţi se mergea foarte mult pe thuja, toată lumea o ştie. Dar thuja este verde în toate anotimpurile, pe când veselia naturii începe de la floare", a explicat Csaba Szoboszlai, managerul unei firme de spaţii verzi.

Orădenii au putut vedea pe viu ce înseamnă culoarea în grădină la festivalul primăverii, care a avut la finele săptămânii trecute în Santăul Mic, comuna Borş. Parcul tematic de aici oferă un peisaj de vis pentru fotografi, care vin să surprindă instantanee pe tot parcursul primăverii şi al verii.

"Avem foarte multe locuri romantice (...) ca şi fotograf, dacă vii în iunie ai un peisaj, în iulie e altceva. În fiecare lună avem alt peisaj", spune Csaba Szoboszlai.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Florin Lucuţa

Pe aceeași temă