(P) Tipuri de mese de bucătărie și cum să o alegi pe cea mai bună

Data actualizării: Data publicării:
digi24_jorge-de-jorge-NvqYkDPE0Rw-unsplash

Îți spunem tot ce trebuie să știi pentru a alege această piesă importantă de mobilă bucătărie, inima casei tale, și tu o știi!

Viața casei, inima casei tale se află în masa bucătărie. Atât de multe momente memorabile au loc acolo: indiferent de câte ori le spui să meargă în sufragerie, acolo se întâmplă vizitele, acolo se împart mâncarea și magia, acolo au loc cele mai sacre ritualuri ale tale, acolo își fac adesea copiii temele, acolo pregătești mâncarea, acolo au loc cele mai filozofice și transcendentale conversații.

Se credea că bucătăriile sunt un loc pentru gătit și puțin altceva, dar, din fericire, în multe case li se acordă locul pe care îl merită. Nu doar pentru că există o explozie a gastronomiei, ci și pentru că o bucătărie are detalii, mirosuri și senzații unice. O casă se învârte adesea în jurul bucătăriei.

Ce tipuri de mese de bucătărie există?

Masa este centrul bucătăriei, iar forma ei va depinde de stilul bucătăriei și de numărul de persoane așezate la ea. De exemplu, dacă masa este mică, alegeți materiale precum sticla, oțelul sau lemnul alb. Acestea sunt ușoare și vizual mai spațioase decât mobila de bucătărie din lemn masiv, de culoare închisă.

De exemplu, în bucătăriile care au fost decorate în mod liniar, puteți amplasa o masă mică și liberă pe un perete, iar lângă ea o pereche de taburete pliante. Dacă bucătăria este îngustă, este important ca masa să nu fie prea lată. Sau, dacă bucătăria are doar câțiva metri lungime, masa nu trebuie să fie prea lungă. Important este ca masa bucătărie să nu fie un obstacol.

Pe de altă parte, dacă aveți o bucătărie mare, rezervați pentru masă zona cea mai luminoasă. Țineți cont de faptul că, pentru a pune o masă pentru patru persoane, veți avea nevoie de o suprafață de cel puțin patru metri pătrați. Sau puteți rezolva problema cu un colțar pentru bucătărie.

Cum să alegi masa perfectă pentru bucătăria ta?

Dimensiunea

Pentru a alege între diferitele tipuri de mese de bucătărie, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să măsurați spațiul disponibil. Asigurați-vă că masa bucătărie pe care o alegeți nu obstrucționează deschiderea cuptoarelor, a dulapurilor și a frigiderelor, precum și amplasarea sertarelor.

Așadar, decideți unde veți amplasa această piesă de mobilă bucătărie și notați măsurile, lăsând suficient spațiu pentru scaune, taburete sau colțar bucătărie.

În bucătăriile în formă de U sau L, cel mai bine este să alegeți spațiul central, astfel încât să vă puteți mișca liber. Dacă, pe de altă parte, dimensiunile sunt mici, este important să vă concentrați pe funcționalitatea piesei, jucându-vă cu forma și accesoriile acesteia, așa că orientați-vă spre mese de bucătărie pliabile, extensibile sau montate pe perete.

La ce va fi folosită masa bucătărie

O veți folosi în fiecare zi pentru a mânca sau va fi mai degrabă un colț de lucru ocazional? Gândiți-vă și la asta înainte de a alege între diferitele tipuri de mese de bucătărie. Decizia dvs. va determina stilul și materialele mesei. Dacă o doriți și ca spațiu suplimentar pentru gătit, aveți grijă la suprafețele pe care le alegeți - excludeți materialele poroase, cum ar fi lemnul, care pot fi deteriorate de umiditate și pot contamina alimentele. În schimb, căutați elemente ușor de curățat sau cele cu un strat superior fiabil, cum ar fi oțelul vitrificat.

Forma

Această decizie depinde de două lucruri de bază: gustul dvs. personal și stilul de decor al bucătăriei; și spațiul disponibil.

Dacă spațiul este o problemă, optați pentru mese rotunde. Acestea sunt cele mai compacte, iar absența colțurilor le face mai ușor de trecut și mai confortabile pentru cei care iau masa. Dacă, în schimb, suprafața bucătăriei nu este un factor limitativ, puteți instala o masă dreptunghiulară. Aceasta este o soluție bună atât pentru masa bucătărie, cât și pentru a fi folosită ca zonă de lucru între mese.

Ca alternative intermediare, există mese pătrate și ovale. Acestea din urmă au o estetică mai suavă datorită capetelor lor rotunjite, iar dacă au o bază centrală, cu atât mai bine.

Materiale

Lemn, oțel inoxidabil și alte metale, rășină, sticlă călită sau multiplele lor combinații... Există o mare varietate de tipuri diferite de mese de bucătărie în funcție de material. Veți găsi cu siguranță multe modele care să se armonizeze cu decorul bucătăriei dumneavoastră și cu mobila de bucătărie.

Atenție: Cel mai delicat material pentru bucătărie este lemnul natural, mai ales dacă sunt copii în preajmă. Deși este robust și rezistent, acesta tinde să se zgârie odată cu utilizarea și putem lăsa urme cu paharele sau tigăile dacă nu suntem atenți.

Versatilitate

Dacă nu aveți foarte mult spațiu, dar aveți o familie numeroasă, poate că cea mai bună opțiune este o masă extensibilă, pe care o puteți extinde sau reduce în voie. Va trebui să luați în considerare suprafața odată deschisă pentru a vă asigura că aveți un minim de confort în jur.

Mesele de bucătărie pliabile sunt o altă alternativă practică. În acest caz, putem avea până la trei dimensiuni, în funcție de nevoile noastre, deoarece putem rabata doar una sau ambele aripi ale unității.

Dacă este posibil, alegeți culori deschise sau finisaje lucioase pentru oricare dintre ele, deoarece sunt mai luminoase și vă vor ajuta să vă măriți vizual bucătăria.

Alegerea scaunelor

Acestea trebuie să se potrivească cu masa și cu stilul bucătăriei, să fie confortabile și să nu ocupe prea mult spațiu în încăpere. De asemenea, sunt elementul ideal pentru a adăuga o notă veselă de culoare.

Dacă spațiul este limitat, scaunele convenționale pot fi înlocuite cu modele pliabile sau cu taburete. Dacă este posibil, băncile sau un colțar bucătărie pot fi instalate pe o parte a încăperii, ceea ce economisește un rând întreg de scaune. Această opțiune arată bine mai ales dacă peretele pe care este amplasată banca are o fereastră.

Cu aceste sfaturi, cu siguranțăveți reuși să alegeți masa perfectă pentru bucătăria dumneavoastră. Restul este - literalmente în acest caz - floare la ureche.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri