Sari la conținut

Noua specialitate de Cluj: pâinea cu urzici

După ce au preparat jeleuri cu particule de aur, profesorii şi studenţii din Cluj-Napoca şi-au îndreptat atenţia spre o plantă care se găseşte pe marginea oricărui drum din România. Noua reţetă creată de aceştia se bazează pe urzici. Plantele sunt folosite într-un nou tip de pâine.

Student: „Seminţele de urzici, din aceste seminţe facem o făină care este adăugată în procesul de fabricare al pâinii.”

Urzicile sunt destul de puţin folosite în gastronomia românească. Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cluj vor să schimbe acest lucru şi să profite de numeroasele beneficii pe care acestea le prezintă pentru sănătate.

Tasnadi Zsuzsa, studentă: „Produsul nostru are o valoare nutritivă foarte înaltă, este îmbogăţit cu aminoacizi, acizi graşi esenţiali datorită făinii din seminţe de urzică.”

Romina Vlaic, profesor USAMV: „Ideea a pornit de la produsele funcţionale care sunt la mare cerere, avem produse cu o cantitate mai mare de proteină. Ideea este în curs de brevetare, iar după ce avem cererea înregistrată la OSIM, aceste produse o să fie şi pe piaţă.”

Pe lângă pâine din urzici, în laboratoarele facultăţii clujene a fost realizat şi un sos din aceste plante. S-a folosit o reţetă italienească în care a fost înlocuit busuiocul.

Francesca Trombitaş, studentă:Am găsit în păduri urzici proaspete şi am ales să fac un pesto gustos şi nutritiv. În primul rând ca aperitiv merge foarte bine, pe bruschete sau paste, pastele sunt delicioase.”

Cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţa Alimentelor din Cluj sunt renumiţi deja pentru invenţii lor precum pâine cu resturi din bere, sucuri probiotice din deşeuri alimentare sau jeleurile cu nanoparticule de aur.

Pe aceeași temă