Sari la conținut

Cum influențează stereotipurile dezvoltarea copiilor

Stereotipurile manifestate de la o vârstă foarte fragedă este posibil să reducă șansele femeilor de a urma cariere prestigioase, atrag atenția oamenii de știință americani în urma unui studiu efectuat recent, publicat în jurnalul ''Science''. În cadrul cercetării, ale cărei concluzii au fost catalogate drept ''sfâșietoare'' de către oamenii de știință, s-a observat că fetițele cu vârsta de peste 6 ani consideră că inteligența ''sclipitoare'' este o trăsătură tipic masculină, relatează Agerpres.

Berlin School Year Begins

Foto: Gulliver/GettyImages

Unul dintre testele la care au fost supuși copiii cuprinși în cercetare a constat în a asculta o poveste scurtă despre o persoană "foarte, foarte inteligentă", fără a fi dezvăluit însă sexul acesteia.

Băieții și fetele de cinci ani au atribuit în mod egal propriul sex personajului "foarte inteligent". Însă, numărul fetelor de șase și șapte ani care au făcut aceeași alegere a fost semnificativ mai mic în comparație cu cel al băieților.

Autorii cercetării au cerut de asemenea copiilor să ghicească care dintre băieți și fete au obținut cele mai bune note din școală. În acest caz, toate fetele între cinci și șapte ani au considerat că fetele au avut, probabil, cele mai bune note, ceea ce sugerează o distincție între ''sclipirea de geniu'' și performanțele școlare bazate pe muncă și efort.

În final, cercetătorii au cerut copiilor să opteze între două jocuri, unul descris ca fiind pentru "copii foarte, foarte inteligenți", iar celălalt "pentru copiii care întreprind multe eforturi".

Fetele de șase și șapte ani s-au arătat mai puțin interesate de jocul pentru copii "inteligenți" în comparație cu băieții de aceeași vârstă; în schimb, în cazul copiilor de cinci ani nu a existat nici o diferență în alegerile făcute de fete și băieți.

„Nu numai că observăm că fetele care abia încep școala absorb o parte dintre noțiunile stereotipice ale societății legate de inteligența sclipitoare, însă aceste fete aleg de asemenea activități pe baza stereotipurilor. Acest lucru este sfâșietor”', susține coutorul studiului, Andrei Cimpian, profesor de psihologie la Universitatea din New York.

Potrivit cercetătoarei Lin Bian, de la Universitatea din Illinois, care a condus studiul, aceste rezultate ar putea fi importante în determinarea modului în care stereotipurile se dezvoltă și sunt susceptibile de a afecta femeile în alegerea carierei.

Oamenii de știință care au lucrat la acest studiu efectuat pe 400 de copii cu vârste între cinci și șapte ani recunosc faptul că este nevoie de cercetări pe un număr mai mare de subiecți.

„Oricum, rezultatele actuale sugerează o concluzie îngrijorătoare: mulți copii asimilează ideea că inteligența este o calitate masculină la o vârstă fragedă”', menționează echipa de cercetători formată din specialiști de la Universitățile Princeton și Illinois.

„Acest stereotip începe să influențeze interesele copiilor imediat ce este dobândit și prin urmare este îngusteze gama de cariere pe care le vor avea în vedere la un moment dat în viață”, se arată în lucrare.

Un alt studiu realizat anterior a descoperit că femeile au șanse mai mici de a obține calificări în domenii în care genialitatea este privită ca o necesitate pentru atingerea succesului, cum ar fi matematica, fizica și filozofia.

Cercetarea publicată tot în jurnalul ''Science'' în ianuarie 2015 a ajuns la concluzia că stereotipul potrivit căruia bărbații sunt mai inteligenți se manifestă în detrimentul femeilor din Statele Unite, cu precădere în domeniul științelor.

Acest lucru dăunează egalității de gen. În plus, un studiu realizat de Institutul McKinsey Global a susținut că restrângerea decalajului dintre bărbați și femei ar putea stimula economia Marii Britanii cu sute de miliarde de lire.

Pe aceeași temă