Jacques Chirac, un amant cu „o punctualitate cronometrică”. Ce au povestit oamenii de încredere ai fostului președinte francez

Data actualizării: Data publicării:
EU Heads Of State Celebrate 50 Years Treaties Of Rome
Jaques Chirac alături de soția lui, Bernadette, în martie 2007, la celebrarea a 50 de ani de la Tratatul de la Roma. Foto: Guliver/GettyImages

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac, care a murit săptămâna trecută la vârsta de 86 de ani, a avut mai multe relaţii extraconjugale, inclusiv cu ziariste, politiciene şi actriţe, potrivit ziarului spaniol ABC citat de Agerpres.

Bernadette Chirac (86 de ani) a suportat cu resemnare creştină, stoicism şi multă ambiţie politică şi personală nenumăratele aventuri amoroase atribuite soţului ei, care a avut relaţii cu ziariste, actriţe, activiste, politiciene şi celebrităţi din industria de divertisment, precum Claudia Cardinale.

Bernadette şi una dintre fiicele cuplului, Claude, au fost primele consiliere în comunicare publică şi politică ale lui Jacques Chirac în lungul său drum pentru cucerirea Palatului Elysee şi a Preşedinţiei franceze.

Bernadette a militat activ în departamentul Correze, unul dintre fiefurile electorale privilegiate ale lui Jacques Chirac (29 noiembrie 1932-26 septembrie 2019). Tot în Correze, în timpul campaniei electorale din 1975, Jacques Chirac a întâlnit-o pe prima lui amantă, Jacqueline Chabridon, jurnalistă la ziarul conservator Le Figaro.

Daniel Le Conte, unul dintre oamenii de încredere ai lui Chirac timp de decenii, a povestit într-o carte pasiunea pe care o avea fostul preşedinte pentru femei: tinere, mai puţin tinere, singure, căsătorite, văduve.

„Ziariste, actriţe, militante sau politiciene cu funcţie de ministru, Chirac era un cuceritor formidabil. Avea un apartament, un bârlog unde îşi dădea întâlnire, într-un ritm căruia cu greu îi ţineam pasul”, a relatat el.

Unul dintre şoferii lui Jacques Chirac, din vremea când acesta era primar al Parisului şi până a devenit şef al guvernului, a povestit „punctualitatea cronometrică” a acestuia în chestiuni amoroase: „Când avea întâlnire cu o doamnă, era de o punctualitate foarte riguroasă. Trebuia dus şi adus la oră exactă. Erau incluse aventura şi duşul, cu o precizie ce nu lăsa loc la o întârziere de nici măcar cinci minute”.

În această „nebuloasă” de prietene, colege sau amante de circumstanţă, un loc important l-au ocupat Michele Barzach şi Claudia Cardinale.

Nu este totuşi un secret că Chirac a avut relaţii privilegiate cu ziariste şi politiciene, parlamentare şi femei care ocupau funcţii de ministru. Dintre toate, relaţia cea mai îndelungată a avut-o cu Michele Barzach, ministru al Sănătăţii pe vremea când Chirac era şef al guvernului în mandatul preşedintelui Francois Mitterrand, în timpul primei lor coabitări, ce a avut loc între ani 1986 şi 1988.

Jacques Chirac, de negăsit în seara care a întristat lumea: decesul la Paris al prințesei Diana

Însă dintre relaţiile sale extraconjugale, cea mai renumită a fost legătura pe care Jacques Chirac a avut-o cu Claudia Cardinale, în momentele sale de glorie, când devenise deja ocupantul Palatului Elysee.

Se spune că în noaptea tragicului accident de la Paris al prinţesei Diana, prim-ministrul de de atunci, Lionel Jospin, a încercat să îl contacteze pe preşedintele Chirac, pentru a-l informa despre accident.

Însă nimeni nu l-a putut contacta în acea noapte pe preşedintele Republicii Franceze. Jacques Chirac nu era la Palatul Elysee, de unde soţia sa Bernadette nu a putut da informaţii despre locul în care se afla soţul ei. Laumond, un alt confident şi om de încredere al lui Jacques Chirac, crede că acesta se afla în compania actriţei Claudia Cardinale, în apartamentul pe care vedeta italiană îl avea la Paris.

Claudia Cardinale a negat tot timpul acest lucru, nu însă şi relaţia sa cu Jacques Chirac.

La rândul ei, Bernadette Chirac nu a negat, dar nici nu a dezminţit vreodată infidelităţile atribuite soţului său. A avut însă numeroase "lapsusuri" atunci când era întrebată despre presupusa sa "rivală", Claudia Cardinale, considerate de presa franceză drept "confirmări voalate" ale relaţiei preşedintelui cu legendara actriţă italiană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri