Bătălile rapide ale inimii, un semnal de alarmă

Data publicării:
tensiometru pacient

„Vine şi îţi spune că are palpitaţii, oboseşte, are slăbiciune”, spune Mihaela Popescu, medic de familie.

Aceste simptome trebuie să ne ducă rapid la medic. Cei care suferă de fibrilaţie atrială au un ritm cardiac de până la cinci ori mai rapid decât cel normal. Partea proastă este că în opt din zece cazuri ignoră semnalele, în speranţa că inima se va linişti singură. Greşit.

Fibrilaţia atrială este o boală cardiovasculară, iar bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în Europa”, spune medicul cardiolog Anca Dan.

Peste 6.500 de oameni mor în fiecare an în România din cauza accidentelor vasculare cerebrale provocate de fibrilaţia atrială. De două ori şi jumătate mai mult decât media Uniunii Europene. Medicii spun însă că boala poate fi ţinută sub control, dar pacienţii trebuie să respecte cu sfinţenie tratamentul.

Dacă îl întrerup, abia atunci se poate întâmpla o tragedie. Uneori, pacienţii au senzaţia că dacă nu au păţit nimic grav un număr de zile, de luni, pot întrerupe tratamentul. De fapt, lor nu li s-a întâmplat nimic grav tocmai pentru că au luat tratamentul şi nu e în niciun caz momentul să întrerupă tratamentul”, atenționează medicul neurolog Bogdan Popescu.

Medicii spun că boala este declanşată de stresul cotidian, o alimentaţie nesănătoasă sau de lipsa activităţii fizice zilnice. Ne recomandă tuturor să ne măsurăm periodic pulsul şi să nu amânăm vizita la doctor, dacă ne simţim rău.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri