Boala vaselor de sânge din plămâni

Data publicării:
07032013 20vase-53383

„Vasele plămânului reprezintă o circulație numită mica circulație, care în paralel cu marea circulație reprezintă o zonă mult mai ascunsă. Investigațiile circulației sunt mai dificile. Diagnosticul definitiv se pune prin cateterism de arteră pulmonară”, explică profesor doctor Miron Alexandru Bogdan, vicepreședintele Societății române de Pneumologie.

„În principiu, boala o fac pacienții cu predispoziție genetică în celulele peretelui arterial pulmonar. În anumite condiții, persoanele respective dezvoltă boala clinică. Este o boală rară, cazurile noi care apar într-un an sunt de ordinul un pacient la 500.000, pentru forma idiopatică”, a subliniat el.

„Sunt în jur de 15-20 pacienți la milionul de locuitori, în România în jur de 300-400 de bolnavi. Avem un program național, cu circa 280 de pacienți urmăriți și tratați. La Nisa a avut loc recent simpozionul internațional al hipertensiunii arteriale pulmonare, în care se stabilesc datele ghidului internațional pentru această boală”, a explicat medicul.

„România are o poziție semnificativ pozitivă internațional prin acest program național, ce funcționează din 2008. Finanțarea se face prin Casa de asigurări de sănătate și se compensează sută la sută două medicamente, cele mai active”, a explicat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri