BUSINESS CLUB. Șoriciul, noua carne din mezeluri

Data publicării:
0602sorici-48052

Procesatorii români adaugă tot mai puțină carne în rețetele produselor și pun acest lucru pe scumpirea materiei prime. În ultimul an, prețul acesteia a crescut cu 40 de procente, în unele cazuri, iar cel al produselor finite cu doar 14%. Așa că, diferența de creștere se vede în calitatea produselor.

Legislația românească nu îi obligă pe procesatori să menționeze pe etichetă câtă carne conține produsul respectiv, așa că, în unele cazuri, procentul este mai mic de un sfert.

Pe lângă carne, crenvurștii sau salamul din magazine conțin și cantități impresionante de grăsime, șorici sau resturi de carne tocată. Spre exemplu, mezelurile de pui au un conținut de 80% șorici.

Unii procesatori chiar înlocuiesc proteina de carne cu cea din soia, la care adaugă aditivi şi multă sare. Un raport de anul trecut al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor arată că în produse că parizerul sau salamul de vară s-a găsit un conţinut de proteine mai mic cu 2% faţă de prevederile legale, semn că la prepararea lor s-a folosit foarte puţină carne. Însă, când vine vorba despre alegerea unui produs bun, preţul nu este o garanţie.

Dacă unii consumatori se uită și la ingredientele trecute pe eticheta produselor, alții se orientează numai după preț.

Românii consumă anual 350.000 de tone de mezeluri, în valoare de un miliard de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri